Així, aquests dies se celebren els Plenaris formatius d'aquest Circuit amb l'objectiu de facilitar al conjunt de professionals assistents una formació específica i diversificada sobre el fenomen de la violència masclista, alhora que es dóna a conèixer la xarxa de professionals que intervenen en aquestes situacions.
En aquest sentit, aquest proppassat dilluns 2 de novembre, la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones, Alicia Gamundi, presidia a Gandesa la primera reunió del Plenari formatiu del Circuit amb la participació d'una trentena d'agents professionals en relació a l'abordatge de la violència masclista, de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, des d'infermeres i metges, fins a mossos d'esquadra i policia local, passant pels treballadors socials, psicòlegs o tècnics en polítiques de dones.
En aquesta línia, el Plenari ha tingut lloc aquest matí a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa, on hi han participat una seixantena d'agents professionals de les comarques del Baix Ebre i el Montsià.
El Plenari del Circuit de Terres de l'Ebre per l'abordatge de la violència masclista permet Generar un llenguatge compartit al voltant del fenomen d'aquest tipus de violència, a més de fomentar una comprensió i una aproximació al fenomen per part de tots els agents implicats. De fet, un dels objectius principals és implicar activament el conjunt d'agents socials del territori per presentar-los el disseny del Circuit, transmetent-los la tasca realitzada fins al moment i recollint també sensibilitats i demandes dels i les implicades.
Els continguts d'aquest Plenari són la conceptualització i bases per a la comprensió: perspectiva de gènere, violència, relacions afectives i mites sobre la problemàtica; un coneixement específic de la problemàtica: tipologia, àmbits i processos: prevenció, detecció, atenció i recuperació. A més a més, del treball integral i en xarxa.
Alhora es facilita als implicats la documentació i lleis per al desplegament: Llei 5/2008 del Dret de les Dones per a l'eradicació de la violència masclista; Protocol Marc per a una intervenció coordinada en violència masclista; Circuit Terres de l'Ebre per a l'abordatge de la Violència Masclista.
Fins al moment, i en coherència amb els objectius que el defineixen, el Circuit es desenvolupa de la següent manera:
- L'establiment d'una Xarxa de Coordinació del Circuit de Terres de l'Ebre, formada per un seguit de Comissions de diferent nivell. Concretament, consta de:
- Mesa Institucional. Formada per persones representants de diversos àmbits administratius i institucionals del territori i ha de garantir el suport institucional a la creació, desplegament i implantació del Circuit en el territori. El 12 de febrer de 2009 se signava un acord de col·laboració per al treball conjunt.
- Comissió Tècnica. Formada per persones professionals de diversos àmbits disciplinaris i territorials. És l'òrgan gestor del Circuit de Terres de l'Ebre i des del maig de 2009 està treballant en el document de protocol. Aquest òrgan és el qui coordinarà i gestionarà les necessitats del Circuit.
- Equips Comarcals: N'hi haurà un a cada comarca, format per persones professionals de diversos àmbits disciplinaris. Aquests equips són els que treballaran el dia a dia de la implantació territorial del circuit. Les persones d'aquests equips vetllen perquè els protocols elaborats funcionin i derivaran els casos supracomarcals a la Comissió Tècnica. Els quatre equips comarcals es constituiran entre els mesos de novembre i desembre del 2009.
- Els Agents de Proximitat. Són tots els serveis i recursos implicats de forma directa o indirecta en l'atenció a les dones, que es trobaran presencialment en les temporalitats acordades, per tal de rebre formació, fer xarxa o facilitar el procés de coordinació entre tot el conjunt de recursos implicats.
- El desenvolupament d'un Mapa de Recursos de les Terres de l'Ebre per a l'abordatge coordinat de la violència masclista.
- El desenvolupament de Mecanismes de divulgació i difusió del Protocol i el Circuit de Terres de l'Ebre.
- El disseny i la implementació de Plenaris d'Informació i Formació per als diversos agents professionals en relació a l'abordatge de la violència masclista.
- L'establiment de mecanismes i Instruments d'Avaluació per a la millora contínua del model d'intervenció desplegat.