El Circuit de Terres de l'Ebre per l'abordatge de la violència masclista, que neix davant la necessitat d'optimitzar la tasca desenvolupada parcialment des de diversos àmbits amb l'objectiu de completar una actuació finalista integral es va implantant pas a pas.
Així, aquests dies se celebren els Plenaris formatius d'aquest Circuit amb l'objectiu de facilitar al conjunt de professionals assistents una formació específica i diversificada sobre el fenomen de la violència masclista, alhora que es dóna a conèixer la xarxa de professionals que intervenen en aquestes situacions.
En aquest sentit, aquest proppassat dilluns 2 de novembre, la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones, Alicia Gamundi, presidia a Gandesa la primera reunió del Plenari formatiu del Circuit amb la participació d'una trentena d'agents professionals en relació a l'abordatge de la violència masclista, de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, des d'infermeres i metges, fins a mossos d'esquadra i policia local, passant pels treballadors socials, psicòlegs o tècnics en polítiques de dones.
En aquesta línia, el Plenari també tindrà lloc aquest dijous, 5 de novembre, a les 10.30h a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa, on hi participen els agents professionals de les comarques del Baix Ebre i el Montsià.
El Plenari del Circuit de Terres de l'Ebre per l'abordatge de la violència masclista permet Generar un llenguatge compartit al voltant del fenomen d'aquest tipus de violència, a més de fomentar una comprensió i una aproximació al fenomen per part de tots els agents implicats. De fet, un dels objectius principals és implicar activament el conjunt d'agents socials del territori per presentar-los el disseny del Circuit, transmetent-los la tasca realitzada fins al moment i recollint també sensibilitats i demandes dels i les implicades.
Els continguts d'aquest Plenari són la conceptualització i bases per a la comprensió: perspectiva de gènere, violència, relacions afectives i mites sobre la problemàtica; un coneixement específic de la problemàtica: tipologia, àmbits i processos: prevenció, detecció, atenció i recuperació. A més a més, del treball integral i en xarxa.
Alhora es facilita als implicats la documentació i lleis per al desplegament: Llei 5/2008 del Dret de les Dones per a l'eradicació de la violència masclista; Protocol Marc per a una intervenció coordinada en violència masclista; Circuit Terres de l'Ebre per a l'abordatge de la Violència Masclista.
Fins al moment, i en coherència amb els objectius que el defineixen, el Circuit es desenvolupa de la següent manera:
- L'establiment d'una Xarxa de Coordinació del Circuit de Terres de l'Ebre, formada per un seguit de Comissions de diferent nivell. Concretament, consta de:
- Mesa Institucional. Formada per persones representants de diversos àmbits administratius i institucionals del territori i ha de garantir el suport institucional a la creació, desplegament i implantació del Circuit en el territori. El 12 de febrer de 2009 se signava un acord de col·laboració per al treball conjunt.
- Comissió Tècnica. Formada per persones professionals de diversos àmbits disciplinaris i territorials. És l'òrgan gestor del Circuit de Terres de l'Ebre i des del maig de 2009 està treballant en el document de protocol. Aquest òrgan és el qui coordinarà i gestionarà les necessitats del Circuit.
- Equips Comarcals: N'hi haurà un a cada comarca, format per persones professionals de diversos àmbits disciplinaris. Aquests equips són els que treballaran el dia a dia de la implantació territorial del circuit. Les persones d'aquests equips vetllen perquè els protocols elaborats funcionin i derivaran els casos supracomarcals a la Comissió Tècnica. Els quatre equips comarcals es constituiran entre els mesos de novembre i desembre del 2009.
- Els Agents de Proximitat. Són tots els serveis i recursos implicats de forma directa o indirecta en l'atenció a les dones, que es trobaran presencialment en les temporalitats acordades, per tal de rebre formació, fer xarxa o facilitar el procés de coordinació entre tot el conjunt de recursos implicats.
- El desenvolupament d'un Mapa de Recursos de les Terres de l'Ebre per a l'abordatge coordinat de la violència masclista.
- El desenvolupament de Mecanismes de divulgació i difusió del Protocol i el Circuit de Terres de l'Ebre.
- El disseny i la implementació de Plenaris d'Informació i Formació per als diversos agents professionals en relació a l'abordatge de la violència masclista.
- L'establiment de mecanismes i Instruments d'Avaluació per a la millora contínua del model d'intervenció desplegat.