Cercar en aquest blog

12/02/2009

INSTAL·LAT A UN VEÍ DE TORTOSA EL PRIMER APARELL DEL SISTEMA INTEL·LIGENT DE MONITORITZACIÓ D'ALERTES PERSONALS (SIMAP) DE LES TERRES DE L’EBRE

Fruit del conveni signat entre la Federació d'Associacions de Familiars de Malalts d'Alzheimer i altres demències de Catalunya (FAFAC), a la qual pertany l'Associació de Familiars d'Alzheimer de les Terres de l'Ebre (AFATE), Creu Roja Catalunya i el Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, la passada setmana es va instal·lar a Tortosa el primer aparell localitzador per GPS del Sistema Intel·ligent de Monitorització d'Alertes Personals (SIMAP). La instal·lació del primer SIMAP de les Terres de l'Ebre va tenir lloc a Tortosa, i el primer usuari d'aquest aparell, Alfredo, és soci d'AFATE i participa als tallers d'estimulació cognitiva que AFATE té a la capital del Baix Ebre.  

Aquest aparell permet fer un seguiment dels moviments de la gent gran en general i, en especial, d'aquelles que pateixen un deteriorament cognitiu, com les persones amb malaltia d'Alzheimer. Aquest nou aparell, que s'ha posat en servei recentment a Catalunya, permet tenir localitzada la persona que el porta en tot moment i detectar les situacions potencialment perilloses en què es pugui trobar.

 
Aquest servei també permet que la família o el cuidador pugui veure sempre que sigui necessari els moviments de la persona malalta a través de diverses tecnologies. Entre aquestes hi ha el Centre de Coordinació de la Creu Roja a Catalunya, el servei d'atenció a través del web -d'accés personal i restringit-, el servei d'atenció SMS a través del telèfon mòbil, o el servei d'MMS per a telèfons multimèdia on s'indica la ubicació del malalt en un mapa.
 

Aquest mecanisme afavoreix el manteniment de l'autonomia personal i millora la socialització, evita l'aïllament que produeix aquesta malaltia i permet una millora de la seva qualitat de vida. El sistema permet la detecció de situacions perilloses, com l'accés a àrees insegures, l'abandonament de la ruta inclosa com habitual pels cuidadors o l'augment de la velocitat de desplaçament de la persona, símptoma que es troba en un vehicle a motor.