BASSA, La Papereria, de Móra d'Ebre ofereix un any més una gran varietat de novetats literàries i obres de diversos formats amb motiu de la celebració de la Diada de Sant Jordi 2010. Tot i la tradició que envolta aquesta jornada, BASSA, La Papereria s'ha sumat enguany a la innovadora iniciativa endegada pel Gremi de Llibreters de Catalunya i l'Associació Vinícola Catalana. Així, durant tota la setmana del 19 al 24 d'abril, BASSA, La Papereria obsequiarà la compra de llibres amb vals de descompte per gaudir dels vins i caves de la DO Catalunya.
Es tracta d'una oportunitat immillorable per gaudir encara més de la lectura. Aquesta acció de promoció dels vins i caves de la DO Catalunya ha sorgit de les botigues especialitzades en la venda d'aquests productes, liderades per la revista Cupatges, i el Gremi de Llibreters de Catalunya, amb la col·laboració de l'INCAVI. L'acte promocional consisteix en que durant aquests dies els llibreters adherits al Gremi de Llibreters de Catalunya lliuraran als seus clients un tiquet d'un descompte del 10% en la compra de vins i caves de les DO catalanes, en els establiments especialitzats en venda de vins adherits a la promoció. Aquest tiquet descompte serà vàlid fins el dia 29 d'abril.
Pel que fa a les obres que ofereix BASSA, La Papereria amb motiu de Sant Jordi, no cal dir que un dels títols més recomanats és el Premi Sant Jordi: Se sabrà tot de Xavier Bosch, una trama periodística plena d'interessos i corrupció situada a la Barcelona de fa ben pocs anys. Altres llibres destacats són: Una família fora de sèrie de Sílvia Soler, obra amb to d'humor de l'autora de 39+1, 39+1+1 i Petons de diumenge (Premi Prudenci Bertrana 2008); Maletes perdudes de Jordi Puntí, relat de quatre germans que es diuen igual, tot i que no es coneixen, i són fills d'un mateix pare i estan escampats per Europa; Egosurfing, de Llúcia Ramis (Premi Josep Pla 2010), novel·la dels usuaris d'Internet, que són criticats irònicament per la seva egolatria; Bilbao-New York-Bilbao, de Kirmen Uribe (Premi Nacional de Narrativa i dels llibreters d'Euskadi), relat d'un jove autor que compta amb el suport de l'èxit de vendes al País Basc.
Per als amants del futbol, una gran quantitat de títols omplen enguany els prestatges de BASSA, La Papereria, com ara Paraula de Pep, El cel és blanc i blau, Paraula de Jan, Barçaforismes, 100 motius per a ser del Barça o Tenim un nom, de Vicenç Villatoro, relat que fa veure el paper vertebrador que poden tenir els colors blau i grana en les relacions humanes.
Però, sens dubte, BASSA, La Papereria aposta per les nostres històries i els nostres autors. Històries com les d'El Falsari de Toni Orensanz (L'òmnibus de la mort), on l'autor de Falset recull una pila de relats excel·lents que podrien haver passat en qualsevol lloc de la Mediterrània; Mans de fang, de l'autora de Sabó moll, Camins, Aigües fondes, Francesca Aliern, de Xerta, qui relata la història d'una gran amistat on les protagonistes miren d'agafar-se on sigui perquè el seu futur no s'esmunyi com el fang entre els dits; Cementiri nuclear d'Anton Dorca, tema d'actualitat que genera diferents sensibilitats a la Ribera d'Ebre i les comarques veïnes; o Una sortida digna de Jesús M. Tibau, un recull de contes on la mort és la protagonista però amb la visió particular de l'autor.
També destacar el Premi de la Vila d'Ascó 2009, Àngels de pedra, de Rosa Pagès, és un recorregut pel modernisme dels primers anys del segle XX, sobretot a Reus; L'illa de l'última veritat de Flàvia Company (Buenos Aires - Sant Carles de la Ràpita), una moderna novel·la d'aventures i d'intriga psicològica, amb dos personatges en una situació límit; Les bruixes d'Arnes de David Martí: dues dones, un secret, un únic destí, una història amb cor i esperança a la Catalunya del segle XVI (hi ha lectors que ja n'esperen una segona part!). I per acabar aquestes recomanacions amb bon gust de boca, Esmorzars de l'Ebre, d'Ignasi Revés.
I per als més petits... històries i llegendes de Sant Jordi, perquè vagin descobrint les nostres tradicions i comencin a estimar la lectura.
BASSA La Papereria us espera el pròxim 23 d'abril a la seva parada per celebrar aquesta gran festa del llibre, dels contes i de les roses. VIU LLEGINT!!
Signatura de llibres
BASSA, La Papereria, comptarà aquest Sant Jordi amb la presència de dos autors, que signaran les seves obres. Així, el dia 23 d'abril d'11.00 a 13.00 hores, l'escriptor Ignasi Revés signarà exemplars del seu llibre Esmorzars de l'Ebre; mentre que de 18.00 a 19.00 hores l'autor Miquel Esteve signarà les seves novel·les El Baphomet i la taula esmaragda i Heydrich i les agents del saló Kitty.
A banda, l'escriptora ebrenca Francesca Aliern presentarà el llibre Mans de fang aquest dimecres 21 d'abril a les 20 hores a la Biblioteca Comarcal de Móra d'Ebre.
Breu història de BASSA, La Papereria
L'any 1903 es va fundar l'empresa al carrer de la Barca número 18 de Móra d'Ebre. El seu fundador fou Antoni Bassa, el besavi dels actuals propietaris. Sota una de les cases porxades que donava al riu, va iniciar el seu taller tipogràfic, l'Impremta Moderna Bassa, fins que l'any 1936, el fill del fundador, Josep Bassa, es va traslladar a la llavors anomenada avinguda del 14 d'abril (actual avinguda Comarques Catalanes). Aquesta ubicació va ser afectada pels bombardejos del març del 1938. Dues bombes van convertir el taller i la vivenda en un solar només tres anys després de la seva construcció. L'edifici es va refer però la majoria es va cremar i va ser llavors quan es van perdre els documents acreditatius. A partir de l'any 1948, any que va morir Josep Bassa, va continuar el pare dels actuals propietaris, Jordà Bassa. El 1958, quan es va casar amb Asunción Giralt, la venda d'articles de papereria i despatx es va consolidar i ja es van separar físicament els espais de papereria i impremta.
L'actual propietari, Sergio Bassa, s'incorpora al negoci el 1986, començant pel taller d'impremta i iniciant així el canvi tecnològic, amb la incorporació de maquinària offset, laboratori i ordinador, alhora que s'anava fent càrrec de la papereria. A principis dels 90, comença la construcció d'un taller nou a pocs metres, al carrer Hort del Convent, del qual es fa càrrec l'actual propietari i germà de Sergio Bassa, l'Oscar Bassa. S'hi traslladen tota la maquinària i estris del taller, s'aposta per les noves tecnologies sense deixar de banda la tipografia, alternant així feines més tècniques i industrials amb d'altres més artesanes i tradicionals.
Arrel de la jubilació de Jordà Bassa l'any 1993 i d'Asunción Giralt al 1995, els dos propietaris reanomenen les dues empreses: Bassa, La Impremta, al carrer Hort del Convent, on s'incorpora Isabel Monté en les noves activitats de disseny gràfic, amb totes les noves propostes digitals d'impressió i retolació, estampació, assessorament i disseny gràfic, per a empreses i particulars; i Bassa, La Papereria, a l'avinguda Comarques Catalanes, on es
continua amb els subministraments d'articles d'escriptori i oficina, papereria i escriptura, llibreria, material escolar, belles arts i articles de festa, Nadal i Carnaval. Actualment, Bassa, La Papereria, es troba en procés de reforma del local, per oferir un millor servei als seus clients.
El passat 2 de juliol del 2009 la Direcció General de Comerç va atorgar a l'empresa el Premi de la Generalitat als Establiments Centenaris, de la mà del Conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i la Directora General de Comerç, Gemma Puig.