El proper dijous 29 d'abril, la CANC i una cinquantena d'entitats - majoritàriament de l'àmbit metropolità - han organitzat un acte de rebuig davant la seu d'Endesa a Barcelona. Entre les entitats convocants hi ha representants de l'àmbit sindical, moviments veïnals, organitzacions ecologistes, casals i ateneus, organitzacions polítiques, entitats socials i juvenils. (veure llistat complert al final del comunicat).
L'acte començarà a les 19:00h al Parc de les Tres Xemeneies (Av. Paral·lel - Poble Sec) i comptarà amb les intervencions d'Enriqueta Muntané (pagesa del Priorat i membre d'Unió de Pagesos) i Sergi Saladié (Geògraf i professor de al URV, portaveu de la CANC).
La nota musical i cultural la donaran castells, bastons i jotes contra el cementiri nuclear amb la participació de Titot, Pepet i Marieta, La Carrau, el Cor de Carxofa i La Jota a la Plaça, entre d'altres.
Les entitats convocants denuncien que les empreses elèctriques, un cop més, socialitzen els costos dels residus i la problemàtica de la seua gestió. Els residus nuclears són generats per les empreses elèctriques a causa de la producció d'energia elèctrica amb centrals nuclears i l'Estat pretén que la seua gestió recaigui sobre el conjunt de la ciutadania, per la qual cosa no té sentit parlar de la gestió dels residus mentre se'n continuen generant.
Així mateix, el rebuig a la candidatura d'Ascó a acollir el cementiri nuclear és total, amb 140 Ajuntaments, 12 Consells Comarcals, les Diputacions de Tarragona i Lleida, i el Parlament de Catalunya, que han aprovat mocions/resolucions en contra del cementiri.
D'aquestes institucions, destaquen els 8 ajuntaments de la zona nuclear d'Ascó (Móra d'Ebre, Flix, Corbera d'Ebre, La Fatarella, La Palma d'Ebre, La Torre de l'Espanyol, El Molar, i Vinebre), que representen el 62% dels municipis d'aquesta àrea i el 80% de la seua població. En el conjunt de les Terres de l'Ebre i el Priorat, el 80% dels municipis (60 ajuntaments) s'han posicionat en contra del cementiri, igual com ho han fet tots els Consells Comarcals de les Terres de l'Ebre i el del Priorat. La resolució del Parlament de Catalunya en contra del cementiri es va aprovar amb 111 vots a favor i cap en contra.
Per altra banda, més de 150 entitats de tota Catalunya s'han manifestat en contra d'ubicar el cementiri a Ascó, i la CANC va presentar gairebé 7000 al·legacions contra aquesta instal·lació.
I segons una enquesta encarregada pel propi ajuntament d'Ascó, el 60% dels habitants de la comarca de la Ribera d'Ebre estan en contra del cementiri nuclear.
Al marge del consistori asconenc, cap ajuntament, cap institució, cap consell comarcal, cap organització, cap sindicat, cap patronal, ni ningú, ha aprovat en els seus òrgans de decisió cap resolució ni moció de suport a la candidatura d'Ascó.
Així doncs, tota la responsabilitat recau ara en el PSOE, el Govern espanyol i el Ministerio de Industria, que és l'encarregat de desestimar definitivament la candidatura d'Ascó.
Al marge d'aquesta concentració a Barcelona, la CANC continua amb les accions de rebuig al cementiri nuclear i té convocats diversos actes al territori ebrenc. Hi haurà assembles informatives el 30 d'abril a La Fatarella i el 7 de maig a Tortosa. El 21 de maig a Ascó hi haurà una jornada de protesta amb xerrades i diversos actes reivindicatius.
COORDINADORA ANTICEMENTIRI NUCLEAR DE CATALUNYA (CANC)
Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona, 15 d'abril de 2010
MÉS INFORMACIÓ: Josep Sabaté, Tel. 627 531 535
per adherir-s'hi o col·laborar: jovensebre@gmail.com
Entitats que convoquen i hi donen suport:
1. ADENC
2. ALNUS
3. ANG – Associació de Naturistes de Girona
4. Assemblea del Barri de Sants
5. Assemblea de barri del Poble Sec
6. Ateneu Layret
7. Ateneu La Barraqueta (Gràcia)
8. Ateneu Popular de les Corts
9. Bosc Verd
10. Casal independentista Jaume Compte (Sants)
11. Casal independentista Can Capablanca (Sabadell)
12. Casal Popular Les Vinyes (Mataró)
13. Can Vies (Sants)
14. CAJEI
15. CEPA
16. CGT
17. CO.BAS
18. CANC - Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya
19. Colla Bastonera Picadits (Vilassar de Mar)
20. Col·lectiu ecologista l'Alzina
21. Cordada, associació ecologista i excursionista
22. CUP – Candidatura d'Unitat Popular
23. Ecologistes de Catalunya
24. Ecologistes en Acció de Barcelona
25. Ecologistes en Acció Comarques Gironines
26. EuiA
27. Endavant (OSAN)
28. FAVB – Federació d'Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona
29. Germinal Sants
30. GEVEN
31. Grup de Defensa del Medi Natural de la Segarra
32. Grup de Defensa del Ter
33. Grup de Natura del Club Muntanyenc de Sant Cugat
34. IAC (CATAC, CAU, FSEF, FTC, USTEC·STES)
35. IAEDEN
36. ICV
37. Intersindical – CSC
38. IPCENA
39. Jóvens de les Terres de l'Ebre
40. La Forest
41. Limnos
42. Maulets
43. PCPC
44. Plataforma per la Vall del Ges
45. Moviment Popular de Sabadell
46. No a la MAT
47. Revolta Global – Esquerra Anticapitalista
48. Salvem l'Empordà
49. Segrià Net
50. SEPC – Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans
51. Trobades Alternatives del Baix Maresme