Durant el Consell d'Alcaldes celebrat ahir al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, l'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, va proposar que els diners que es percebin al Consell Comarcal provinents de l'abocador situat al seu terme municipal serveixin per abaratir i, si és possible, fer que la taxa de recollida de la brossa de tots els veïns dels municipis de la comarca, sigui gratuïta.
Va posar com a exemple el seu municipi, en el qual, una part dels ingressos que aquesta instal·lació aporta a l'Ajuntament de Tivissa serveixen per a que la recollida de la brossa sigui gratuïta per a tots els veïns dels quatre pobles del municipi.
Aquesta proposta ve arrel de les negociacions que el govern del Consell Comarcal està duent a terme amb l'empresa Gestió i Recuperació de Terrenys, propietària de l'abocador de Tivissa i que ha de servir per signar un nou conveni de col·laboració, atès que l'anterior, vigent fins a finals de l'any 2009 ja no té validesa.
En aquest sentit, l'alcalde de Móra la Nova, Joan Sabanza, va demanar a què es destinaven els recursos que es rebien amb el conveni caducat. Amb la resposta a dita qüestió va quedar palès que els 180.000 € anuals que ha anat rebent el Consorci de Residus han servit per eixugar els deutes derivats de la mala gestió de l'organisme públic, el qual està presidit pel propi president del Consell Comarcal. En el mateix punt també va demanar que es requereixi de l'ACA l'estat de l'aqüífer que segons aquest organisme i el mateix Consell Comarcal van pronosticar, amb alarmisme i frivolitat, que es contaminaria amb la posta en marxa de l'abocador.
Així mateix, l'alcalde de Tivissa va demanar, en quins termes s'estava negociant el nou conveni, concretament en els apartats següents:
- Procedència dels residus.
- Quantitat de tones anuals que es dipositaran a l'abocador.
- Contraprestacions que es percebran a canvi.
- Posicionament de l'equip de govern del Consell Comarcal en referència a la possibilitat d'instal·lar un abocador a Riba-roja, per dipositar residus de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
Cap de les qüestions van ser contestades.
Des de Convergència i Unió de la Ribera d'Ebre es vol recordar (les hemeroteques així ho demostren) que l'actual govern comarcal, un cop oberta la instal·lació, va condicionar tant la procedència dels residus com la quantitat dels mateixos, amb un protocol restrictiu. Abans però de la seva posada en funcionament, autoritzada mitjançant llicència d'obres signada pel aleshores alcalde d'IC-Verds de Tivissa i l'autorització de posada en funcionament signada pel Conseller del tripartit Salvador Milà (IC- Verds), els consellers comarcals del govern van advertir de la seva dimissió en massa si la instal·lació es posava en funcionament.
Avui, cinc anys després, els mateixos dirigents, pretenen que aquest "macroabocador", tal com ells mateixos el van batejar, serveixi per pagar els costos d'una mala gestió del Consorci de Residus, amb el que sembla una entrada il·limitada de residus i de qualsevol procedència. L'excusa per aquesta canvi radical de posicionament del govern comarcal (ERC-PSC), segons paraules del seu President, "es deguda als progressos que la tecnologia ha sofert en els darrers any, concretament des de l'obertura de l'abocador de Tivissa".
Per Convergència i Unió, tot plegat, és una rectificació en tota regla de les errades comeses en el passat per part dels que tenen conferida la responsabilitat del governar comarcal.
En conseqüència, és arrel d'aquesta incapacitat manifesta per la gestió del Consorci de Residus, que es proposa destinar aquests ingressos a rebaixar i, si és possible, fer gratuïta la recollida de la brossa dels habitants de la comarca.
Aquesta proposta va rebre el suport explícit dels alcaldes d'Ascó, Garcia, Móra la Nova, La Palma d'Ebre, Riba-roja d'Ebre, Tivissa i Vinebre.