Unió de Pagesos de Catalunya ha presentat avui les candidatures a elaboradors-distribuïdors i a productors en les eleccions a la junta Rectora del Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE), que se celebraran el pròxim 27 d'abril, a les seves seus de Vilafranca del Penedès, Lleida i Tortosa.
Els candidats del subsector de productors designats pel sindicat i als quals donen suport la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, l'Associació Vinícola Catalana i l'Associació Empresarial per a l'agricultura ecològica són:
- Ignasi Sinfreu Canturri, de Besan (Pallars Sobirà). Productor de vaquí de carn ecològica i membre de les sectorials d'Agricultura i Ramaderia Ecològica de vaquí de carn de la Unió de Pagesos.
- Mercè Pascual Baigual, d'Amposta (Montsià). Productora de verdures ecològiques amb botiga ecològica i servei a domicili.
- David Torrelles Vilella, de Vilanova de Segrià (Segrià). Productor de fruita ecològica i president de l'Associació de Defensa Vegetal de producció ecològica de Ponent.
Entre les propostes dels productors del CCPAE per als pròxims quatre anys es troben:
- Garantir una certificació pública per afavorir i fomentar el control democràtic i el dret públic del CCPAE.
- Seguir sol·licitant els ajuts pel cost de la certificació dels productors durant els pròxims quatre anys.
- Continuar millorant el finançament públic del CCPAE.
- Fer campanyes d'informació pública i difusió de la marca del CCPAE com a etiqueta que avala un producte de qualitat.
- Crear la figura del Síndic de Greuges dins el CCPAE per tal de facilitar i agilitzar la resolució dels problemes i queixes pels inscrits.
Quan al balanç dels productors del CCPAE d'aquesta darrera legislatura destaquen:
- La sol·licitud d'un ajut al Departament d'Agricultura i la Unió Europea per pagar el cost de les taxes de certificació dels productors. Es preveu que cobreixi el 75% dels costos de certificació i que els productors el rebin a mitjan de 2010.
- Participació com a part activa dins del Pla d'Acció per a l'alimentació i l'agricultura ecològiques 2008-2012.
- Crear una nova web (www.ccpae.org) i una nova guia-directori per tal de facilitar la recerca d'empreses i productes ecològics catalans.
- Manteniment de l'acreditació EN45011 (Norma de Qualitat).
La candidatura del subsector d'elaboradors-distribuïdors, ja proclamada, està impulsada pel CCPAE i designada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, l'Associació Vinícola Catalana i l'Associació Empresarial per a l'Agricultura Ecològica amb el suport d'Unió de Pagesos de Catalunya. Els candidats són:
- Daniel Valls i Cots, de Vilanova de Bellpuig (Pla d'Urgell). Enginyer agrònom. Elaborador de fruites i verdures, olives envasades i altres productes de l'empresa Cal Valls, i productor d'horta i cereals. Ha estat president del CCPAE en la última legislatura i vicepresident en l'anterior.
- Juli Bergé Armengol, de Bellcaire d'Urgell (La Noguera). Enginyer tècnic agrícola, productor-elaborador d'ous ecològics i productor de cereals, farratges i fruita dolça (Hortec sccl). Ha estat vocal de la Junta Rectora del CCPAE en la darrera legislatura.
- Josep M. Albet i Noya, de Subirats (Alt Penedès). Enòleg, viticultor i elaborador de vi i caves ecològics (Albet i Noya S.A.T.). Ha estat responsable del sector del vi de la Unió de Pagesos durant vuit anys i vocal de la Junta Rectora del CCPAE durant les tres últimes legislatures.
Entre les propostes dels elaboradors del CCPAE per als pròxims quatre anys es troben:
- Continuar treballant en el reconeixement del CCPAE per poder exportar els productes a tot el món.
- Augmentar la promoció dels productes ecològics als mitjans de comunicació, així com la participació en conferències i xerrades.
- Treballar en la millora del finançament del Consell per part de la Generalitat.
- Seguir treballant per a la introducció dels productes ecològics als mercats municipals i als menjadors escolars.
- Continuar donant suport a les empreses, facilitant la participació en fires i/o missions comercials.
Respecte al balanç dels elaboradors del CCPAE d'aquesta darrera legislatura destaquen:
- Dues modificacions de la taxa de producte emparat (anys 2008 i 2010) per adaptar-se a la realitat del sector.
- Acords amb altres entitats de certificació per poder exportar els productes a altres països (Canadà, Suïssa, Japó...).
- Acord amb la Xarxa de Mercats Municipals per introduir-hi els productes ecològics.
- Increment del 19% en empreses elaboradores els darrers quatre anys.
El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica és l'autoritat de control de Catalunya dels productes agroalimentaris ecològics, tutelada pel Departament d'Agricultura, i la seva funció és auditar i certificar aquests productes. La seva Junta Rectora, que es renova cada quatre anys, està composta per 12 vocals: tres productors, tres elaboradors, tres consumidors i tres membres pertanyents a l'Administració.