Cercar en aquest blog

7/08/2010

El DAR impulsa un conveni per combatre els efectes del musclo zebrat a la Ribera d'Ebre


Sala de premsa

Nota de premsa

08/07/2010 13:05

El DAR impulsa un conveni per combatre els efectes del musclo zebrat a la Ribera d'Ebre
Moment de la signatura
Moment de la signatura
 
El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, el director general d'Energia Nuclear d'ENDESA, SA, Alfonso Arias, el director general de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellós II, A.I.E, José M. Grávalos, i el director de CTM Centre Tecnològic, José Manuel Prado, han signat aquest migdia un conveni de col.laboració per desenvolupar el projecte ZebraReg a la Ribera d'Ebre.
 
L'esmentat projecte té com a finalitat mitigar les afectacions del musclo zebrat en les xarxes de reg de les comunitats de regants de la Ribera d'Ebre. Per tal de realitzar aquest projecte es destinaran 200.000 euros, dels quals 100.000 els aportarà l'Associació l'Associació Nuclear Ascó-Vandellós II, A.I.E, i els 100.000 restants ENDESA, SA. Per la seva part, el DAR aportarà els coneixements tècnics i l'experiència adquirida en els treballs que ha realitzat en les Comunitats de Regants de la Ribera d'Ebre, tant en l'execució de les obres de regadius com en el seguiment dels tractaments per a l'eliminació del musclo zebrat.
 
El conseller Llena ha afirmat que el conveni signat és important i transcendent perquè impulsa dos conceptes. Per una banda, una nova manera de treballar on es promouen sinergies entre sector públic i privat i, per l'altra es recupera l'energia territorial d'empreses ubicades al territori com ara ENDESA i ANAV. "Amb aquest conveni aquestes empreses donen resposta a la seva responsabilitat social i territorial" ha dit el responsable del DAR.
 
D'altra banda, Llena ha dit que aquest conveni "ens permetrà aplicar tot el coneixement que tenim per eliminar una de les plagues més invasores del nostres territori". "Cal trobar eines eficaces per prevenir, detectar i actuar contra el musclo zebrat. No hi ha una única manera de combatre'l sinó que es tracta de buscar diferents alternatives ja sigui amb l'aigua oxigenada, amb d'hipoclorit de sodi, amb aigua calenta o els desembarcaments".
 
El responsable del DAR també ha explicat que el conveni permetrà impulsar un manual de bones pràctiques per empreses, regants,...en el qual es fixin les millores maneres per prevenir, detectar i actuar contra aquesta plaga. El conseller també ha dit que "tots els mecanismes que es puguin impulsar s'han d'aplicar de manera responsable i sostenible amb l'entorn".
 
La importància del conveni radica en el fet que amb aquesta acció es pretén salvaguardar la integritat del conjunt de xarxes de reg de la Ribera d'Ebre. Actualment, algunes comunitats de regants, com Benissanet i Ascó, ja es troben afectades per aquesta espècie invasora i la resta hi poden estar en un futur si no es prenen mesures de prevenció.
 
Cal recordar que la Ribera d'Ebre té una important activitat agrària, especialment de fruita dolça, olivera i vinya, i que des del DAR s'ha fet una considerable inversió en modernització, ampliació i nous regadius, per un import de més de 46 M€, en els darrers anys que cal preservar. A destacar els regs de Valls-Monredons, Vingalis, Planes i Aixalelles, i Els Darensos (Flix), Ascó, Móra d'Ebre, Ginestar, Vinebre, la Torre de l'Espanyol i Benissanet.
 
Actualment, s'ha comprovat que existeixen dues tècniques que poden eliminar l'ocupació del mol.lusc de musclo zebrat. Per una banda tenim la injecció constant d'un líquid basat en aigua oxigenada; i per l'altra la injecció d'hipoclorit de sodi (lleixiu) a l'aigua.
 
Efectes del musclo zebrat
 
El musclo zebrat (Dreissena polymorpha) és una espècie aquàtica invasora d'importants efectes ecològics i econòmics. A Catalunya, la seva presència es va detectar el 2001 al meandre de Flix. 

Aquesta espècie forma colònies denses i filtra grans quantitats d'aigua, i desequilibra així l'ecosistema. A més d'impactar directament en altres organismes, modifica els sediments i altera la qualitat de l'aigua, i augmenta així la seva transparència. Cal subratllar que això no significa una millora en la qualitat de l'aigua.

En general, el musclo zebrat incideix negativament sobre la diversitat de l'ecosistema. Disminueix el plàncton, base alimentària de molts dels organismes dels ecosistemes aquàtics, i per tant afecta sobre els organismes que en depenen. A l'Ebre, un dels impactes més notables es dóna sobre uns mol·luscs autòctons, les nàiades. En particular, la Margaritifera auricularia és una nàiada en perill d'extinció, amb la qual competeix per l'aliment, i n'agreuja així la capacitat reproductiva limitada. La presència de musclo zebrat també ha estat relacionada amb l'increment d'algues filamentoses i el creixement excessiu de macròfites, la qual cosa pot arribar a provocar una disminució de l'oxigen disponible a l'aigua i per tant assolir estadis d'anòxia que afectaran l'equilibri de l'ecosistema (sobre algues, peixos i altres organismes que formen part d'aquests ecosistemes).

La capacitat reproductora i la formació de denses colònies de musclo zebrat provoca l'obstrucció de tot tipus d'infraestructures de captació, canalització, emmagatzematge i refrigeració d'aigua. Els principals sistemes afectats són el sector energètic, turístic i els sistemes d'abastament d'aigua potable i de reg. D'aquesta manera, els costos repercuteixen al conjunt d'usuaris d'aquests béns i serveis.
 
8 de juliol  de 2010


Arxius adjunts
Fotografia de l'acte Fotografia de l'acte
  • Autor: DAR
  • IMG - 0.959 MB