Cercar en aquest blog

10/08/2010

Presentació de les II Jornades Gastronòmiques del Corder

L'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la província de Tarragona,
ha acollit la presentació de la II edició de les Jornades
Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta, a càrrec de:

*

Sra. Joana Jornet, vicepresidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta,
*

Sr. Jaume Martí, gerent del Consell Regulador de la DO Terra Alta,
*

Sr. Ramon Llop, president del Consell Regulador de la DOP Oli de
Terra Alta,
*

Sr. Josep Montoya, president de l'Associació d'Empresaris
d'Hostaleria de la Terra Alta.
*

Sr. Francesc Vives, gerent de l'AEH de la província de Tarragona


Acompanyats per:

*

Cooperativa Agrícola Sant Josep de Bot
*

L'almàssera Vallespí-Vidal de Vilalba dels Arcs
*

Restaurant Cal Pelegrí de Corbera d'Ebre
*

Restaurant Moderno de Vilalba dels Arcs


El Consell Comarcal de la Terra Alta, amb la col·laboració de
l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la comarca i els Consell
Reguladors de la DO Terra Alta i la DOP Oli de la Terra Alta, ha
preparat per aquest any 2010, des del 15 d'octubre al 14 de novembre,
la celebració de les II Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra
Alta.

La comarca de la Terra Alta presenta unes particularitats pròpies que
la fan idònia per a la cria del corder i la posterior extracció de
carns de qualitat. En primer lloc, les pastures són molt variades, en
gran varietat de tipus d'herbes, cosa que repercuteix en una gran
varietat d'alimentació dels animals. Aquest fet es deu als diferents
tipus de cultius que es conreen a la comarca, vinya, ametllers,
oliveres, rostolls ... que són aprofitades en els seus moments per
alimentar el bestiar. Aquesta varietat en l'alimentació repercuteix en
el fet d'obtenir carns de primera qualitat alimentades amb pastures
naturals.

Des del naixement fins al sacrifici dels animals transcorren
aproximadament 3 mesos. Molts dels animals naixen al camp durant la
pastura diària dels ramats. Les mares alleten els corders els primer
mesos de vida i després s'alimenten en farratges de la comarca fins
que se sacrifiquen en 60-90 dies.

Cal dir que a la comarca de la Terra Alta gran part de les
explotacions ramaderes de corders van associades al fet de tenir
carnisseria pròpia. Són els mateixos pastors i carnissers qui
s'encarreguen de fer la matança dels animals, tenint cura especial en
el procés d'extracció de les carns, ja que seran ells mateixos qui les
hauran de comercialitzar, la qual cosa assegura un control rigorós en
el moment del sacrifici i garanteix la qualitat de les carns.

El participants a les jornades en aquesta ocasió són 22 restaurants de
la Terra Alta, 7 més que en la primera edició i fruit dels bons
resultats obtinguts l'any anterior.


Durant aquest mes, els restaurants de la comarca ofereixen uns menús
on la base de la cuina és el corder cuinat amb l'oli de la DOP Oli de
Terra Alta i regat amb els vins també de la DO Terra Alta. El menú
inclou un tast d'oli amb torrades per començar i finalitza amb la
degustació de dolços de la DO.

Es recomana en la guia que hem preparat per donar a conèixer les
jornades completar l'estada a la Terra Alta amb la visita a la Via
Verda, el recorregut Art al ras, el projecte Paisatges del Vi, la Ruta
de la Pau, la Ruta de l'Oli o el Camí de Sant Jaume de l'Ebre. Aquests
atractius juntament amb l'encant natural que ens proporciona la
comarca creiem que satisfarà el visitant que en principi vol conèixer
la Terra Alta pel paladar.

L'inici d'aquestes II Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra
Alta serà el dia 14 d'octubre, a les 19.00 hores, amb la seva
presentació a al Celler Cooperatiu del Pinell de Brai, per part del
Sr. Joan Aregio, president del Patronat de Turisme de la Diputació de
Tarragona.

En finalitzar l'acte, s'oferirà un tast de productes elaborats pels
restaurants participants a les jornades, amb una selecció de vins dels
cellers de la DO Terra Alta i oli de la DOP "Oli de Terra Alta".