El candidat d'Esquerra per les Terres de l'Ebre a les eleccions al
Parlament, Lluís
Salvadó, acompanyat dels directors dels serveis territorials Carles
Pasqual i Josep
Felip Monclús, ha fet diferents propostes de futur sobre el sector
agrari. Segons
Salvadó, l'agricultura i la pesca, a més d'integrar un dels sectors
econòmics més
importants de les Terres de l'Ebre, també són un símbol d'identitat
del nostre territori.
El candidat republicà ha apuntat que a les Terres de l'Ebre la
facturació del sector
agroalimentari ascendeix a 828 milions d'euros amb més de 150 empreses. És per
això que, segons Salvadó, "el sector agroalimentari és estratègic i no podem
permetre que es deslocalitzi, d'aquí que Esquerra treballem per la sobirania
alimentària, entenent que Europa no pot estar sotmesa als abusos dels preus de
les grans superfícies ni a l'entrada de productes sense garanties de
traçabilitat
que abarateixen el seu valor". Des d'Esquerra també s'apel·la al "patriotisme
alimentari", que Salvadó ha definit com la "necessitat de convèncer la
ciutadania
de consumir els productes propis, tant per qualitat com pel fet de reforçar el
nostre teixit econòmic i valoritzar els aspectes de proximitat".
Salvadó ha afirmat que Esquerra continuarà apostant pel sector primari
com a motor
econòmic de les nostres comarques, per la qual cosa proposa la "creació d'una
Agència de promoció dels productes agrícoles i pesquers de les Terres de
l'Ebre, que coordini i generi sinergies, a més de conjugar esforços en la
comercialització d'aquests productes, sobretot, en la seva
internacionalització".
Aquesta Agència ha de tenir un paper proactiu per anar a vendre a l'exterior de
manera coordinada i estudiant els mercats. Salvadó ha destacat com a
molt important
el fet de "donar-li reconeixement a la marca agroalimentària Terres de l'Ebre,
vinculant els nostres espais naturals amb els productes del camp, un fet molt
ben valorat als mercats europeus, fet que també hem d'aprofitar amb el
reconeixement com a Reserva de la Biosfera. Aquest és el futur que marca la
Unió Europea". Un altra proposta que fa Esquerra és la creació d'un "Centre de
transferència tecnològica i innovació en el sector agroalimentari", tant per als
àmbits de processos productius com en la comercialització dels
productes de la mar i
la terra.
Salvadó també s'ha compromès a treballar per "aconseguir preus justos per al
sector agroalimentari, que s'han d'aconseguir reforçant els canals propis de
distribució i comercialització del productes autòctons, frenant així
els abusos i
l'expansió de les grans superfícies i les grans cadenes distribuïdores, que
compren molt lluny i paguen molt tard". Esquerra també aposta per reformar el
teixit comercial de proximitat, incidir en la venda directa i apostar
per les petites
superfícies comercials, posar en valors les marques de qualitat,
reforçant-les amb la
creació de les DO (denominacions d'origen) i les IGP (indicació
geogràfica protegida).
Altres objectius apuntats per Salvadó són acabar la transformació en
regadiu d'alguns
conreus, potenciar el sector aqüícola amb la construcció del port de
l'Illa de mar, a
Deltebre, i reforçar estructuralment el sector pesquer.
Per acabar, Salvadó ha recordat que Esquerra ha impulsat des del Govern diverses
accions per potenciar el sector agroalimentari, des de la seva
producció fins a la seva
promoció i comercialització. Així, s'ha començat a treballar en la
creació d'un clúster
agroalimentari amb l'organització del primer Fòrum alimentari de les
Terres de l'Ebre. I
també s'ha potenciat el Centre d'Aqüicultura de l'IRTA, convertint-lo
en el referent
nacional i apostant per la transferència tecnològica del sector
aqüícola del territori. I,
per últim, s'ha començat a millorar el teixit productiu agrari. A més
de la transformació
en regadiu de 28.000 hectàrees