Cercar en aquest blog

12/03/2010

El sector oleícola de la Terra Alta s’interessa pels programes de futur de l’oli a la comarca

Una trentena de representants del sector oleícola de la Terra Alta van
participar ahir a la tarda, a la Fatarella, en la jornada tècnica de
presentació de diversos programes encaminats a transformar la
producció d'oli a la comarca. Aquestes jornades s'emmarquen en els
actes previs de la Festa de l'Oli de la Terra Alta, que se celebrarà
diumenge a la Fatarella.
La selecció clonal de la varietat Empeltre, destinada a seleccionar el
clon idoni d'aquesta varietat, és un dels programes de millora de què
es va parlar al llarg de la jornada d'ahir.
Organitzades per Derruta (l'oficina tècnica de Desenvolupament Rural a
la Terra Alta), en col·laboració amb diverses institucions, les
jornades van incidir en alguns dels aspectes clau de l'actual cultura
de l'oli a la Terra Alta, com són els arbres monumentals i la varietat
Empeltre.
I és que, en aquests moments, una autèntica revolució s'està coent en
la producció dels olis a la Terra Alta, al voltant de la recerca del
clon ideal d'Empeltre (la varietat majoritària a la comarca), que
avança a bon ritme i de la qual el 2011 ja se'n coneixeran els
resultats.
Sobre la taula, en aquests moments, ja hi ha quatre clons
semifinalistes, conreats, vigilats i estudiats atentament des de l'any
2004 en una finca experimental de Gandesa. Després de l'i.18 (un clon
que ha canviat per complet el conreu de l'arbequina), la nova
revolució de l'olivera a Catalunya passa per l'Empeltre i la comarca
de la Terra Alta, i ja és en camí.
Malgrat l'excel·lència i la seva acreditada història en aquesta terra
–on s'introdueix la varietat durant la Reconquesta–, l'Empeltre encara
era, en bona mesura, tota una desconeguda des d'uns perspectiva
agronòmica.
D'aquí que l'any 2004 el prestigiòs Institut de Recerca i Tecnologies
Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat de Catalunya iniciés els
treballs de selecció clonal de l'Empeltre. Aquell any, en una finca de
Gandesa, es va iniciar un assaig que, a dia d'avui, és a punt de donar
resultats, en el marc d'un pla de millora de la producció d'oli a la
comarca.
A la finca experimental de Gandesa s'hi van establir, el 2004, setze
clons diferents de la varietat Empeltre, seleccionats curosament a la
vall de l'Ebre i Mallorca. Els setze clons han estat estudiats de
manera continuada, amb la idea de definir el seu vigor, la collita, la
productivitat, les característiques morfològiques dels fruits, el seu
contingut d'oli.
De la mateixa manera, durant aquests anys s''ha extret oli de cadascun
dels clons estudiats per valorar-ne les seves característiques,
estabilitat, perfil sensorial i d'altres elements. Així, i després de
tot aquest temps, el procés ha arribat a la seva fase final.
Tot fent un símil futbolístic, la selecció de l'Empeltre ideal des de
tots els punts de vista (productiu, quantitatiu, qualitatiu, agrícola,
etc) ha entrat en la fase de semifinals i, a dia d'avui, són només
quatre els clons que segueixen sobre la taula. L'Empeltre escollit, el
clon perrecte, es coneixerà al llarg de l'any que ve.
Aquest no és el primer cop que l'IRTA du a terme una recerca com
aquesta. La primera experiència en aquest sentit –conduïda en bona
mesura pels mateixos científics– es va iniciar a Reus el 1986 amb la
varietat arbequina, i al cap dels anys va acabar donant com a resultat
el clon i.18, una autèntica revolució en el sector de l'olivera.
L'i.18 s'ha anat imposant com l'arbre rei de les arbequines. Per
moltes raons: perquè entren en producció més aviat i de manera més
quantiosa que les oliveres estàndar, perquè les olives tenen una
maduració més uniforme però també perquè presenten nombrosos
avantatges per al dia a dia del pagès, ja que les oliveres creixen més
rectes, cosa que facilta, en gran mesura, la recol·lecció i la
mecanització de les plantacions. Una cosa semblant s'és en camí
d'aconseguir amb l'Empeltre.