Cercar en aquest blog

12/02/2010

JORNADA FUTUR DE L' OLI TERRA ALTA DEMÀ A LA FATARELLA

Demà té lloc una important jornada tècnica, en la qual es presenten al sector oelícola de la Terra Alta diversos programes encaminats a  transformar la producció d'oli a la comarca. Aquestes jornades s'emmarquen en els actes previs de la Festa de l'Oli de la Terra Alta, que se celebrarà diumenge que ve a la Fatarella. La selecció clonal de la varietat Empeltre, destinada a seleccionar el clon idoni d'aquesta varietat, és un dels programes de millora de què es parlarà al llarg de la jornada de demà divendres.
Organitzades per Derruta (l'oficina tècnica de Desenvolupament Rural a la Terra Alta), en col·laboració amb diveres sinstitucions, les jornades de demà divendres començaran a les 15. 30 i tindran com a escenari el Casal Municipal de la Fatarella. El seu títol és: "Terra Alta, l'estrella de l'oli".
Les jornades incideixen en alguns dels aspectes clau de l'actual cultura de l'oli a la Terra Alta, com són els arbres monumentals i la varietat Empeltre.
I és que, en aquests moments, una autèntica revolució s'està coent en la producció dels olis a la Terra Alta, al voltant de la recerca del clon ideal d'Empeltre (la varietat majoritària a la comarca), que avança a bon ritme i de la qual el 2011 ja se'n coneixeran els resultats.
Sobre la taula, en aquests moments, ja hi ha quatre clons semifinalistes, conreats, vigilats i estudiats atentament des de l'any 2004 en una finca experimental de Gandesa. Després de l'i.18 (un clon que ha canviat per complet el conreu de l'arbequina), la nova revolució de l'olivera a Catalunya passa per l'Empeltre i la comarca de la Terra Alta, i ja és en camí.
Malgrat l'excel·lència i la seva acreditada història en aquesta terra –on s'introdueix la varietat durant la Reconquesta–, l'Empeltre encara era, en bona mesura, tota una desconeguda des d'uns perspectiva agronòmica.
D'aquí que l'any 2004 el prestigiòs Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat de Catalunya iniciés els treballs de selecció clonal de l'Empeltre. Aquell any, en una finca de Gandesa, es va iniciar un assaig que, a dia d'avui, és a punt de donar resultats, en el marc d'un pla de millora de la producció d'oli a la comarca.
A la finca experimental de Gandesa s'hi van establir, el 2004, setze clons diferents de la varietat Empeltre, seleccionats curosament a la vall de l'Ebre i Mallorca. Els setze clons han estat estudiats de manera continuada, amb la idea de definir el seu vigor, la collita, la productivitat, les característiques morfològiques dels fruits, el seu contingut d'oli.
De la mateixa manera, durant aquests anys s''ha extret oli de cadascun dels clons estudiats per valorar-ne les seves característiques, estabilitat, perfil sensorial i d'altres elements. Així, i després de tot aquest temps, el procés ha arribat a la seva fase final.
Tot fent un símil futbolístic, la selecció de l'Empeltre ideal des de tots els punts de vista (productiu, quantitatiu, qualitatiu, agrícola, etc) ha entrat en la fase de semifinals i, a dia d'avui, són només quatre els clons que segueixen sobre la taula. L'Empeltre escollit, el clon perrecte, es coneixerà al llarg de l'any que ve.
Aquest no és el primer cop que l'IRTA du a terme una recerca com aquesta. La primera experiència en aquest sentit –conduïda en bona mesura pels mateixos científics– es va iniciar a Reus el 1986 amb la varietat arbequina, i al cap dels anys va acabar donant com a resultat el clon i.18, una autèntica revolució en el sector de l'olivera. L'i.18 s'ha anat imposant com l'arbre rei de les arbequines. Per moltes raons: perquè entren en producció més aviat i de manera més quantiosa que les oliveres estàndar, perquè les olives tenen una maduració més uniforme però també perquè presenten nombrosos avantatges per al dia a dia del pagès, ja que les oliveres creixen més rectes, cosa que facilta, en gran mesura, la recol·lecció i la mecanització de les plantacions. Una cosa semblant s'és en camí d'aconseguir amb l'Empeltre.