la Comissió de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Congrés dels
Diputats i, avui al vespre, està previst que s'aprovi la resolució,
promoguda per Unió de Pagesos, que insta al Govern de l'Estat a "dur a
terme les consultes i estudis amb les comunitats autònomes i
organitzacions del sector, per analitzar la conveniència de modificar
el Pla Nacional de Suport al Sector Vitivinícola, per incloure la
mesura de verema en verd amb un pressupost adequat a les necessitats
de prevenció dels excedents de vi, i per tal que aquesta mesura
estigui operativa la propera campanya".
Amb l'actual, ja fa dues campanyes que Unió de Pagesos proposa
reiteradament que s'inclogui aquesta mesura, de finançament comunitari
de l'Organització Comuna de Mercat (OCM), tant al Ministeri de Medi
Ambient i Medi Rural i Marí, com al departament d'Agricultura. La
mesura de la verema en verd consisteix a compensar econòmicament el
pagès pel fet d'eliminar el raïm del cep quan encara és immadur, amb
l'objectiu de reduir el potencial productiu en una zona determinada i
afavorir així l'eliminació d'excedents. El reglament comunitari de
l'OCM vitivinícola especifica que "el suport de la verema en verd ha
de contribuir a retrobar l'equilibri entre oferta i demanda en el
mercat vitivinícola comunitari amb la finalitat d'evitar les crisis de
mercat."
Davant els excedents actuals al mercat espanyol, els operadors
pretenen aconseguir aquest equilibri amb exportacions a baix preu, un
fet que comporta la davallada del preu del raïm i del vi percebut pel
pagès. La situació del mercat pot empitjorar les properes campanyes
amb la desaparició de la mesura de l'OCM europea d'ajut a la
destil·lació d'alcohol d'ús de boca. Unió de Pagesos opta per demanar
l'aplicació de la verema en verd ja que es compensa directament al
pagès, s'elimina l'excedent des de l'origen i el cost d'eliminació per
hectolitre és inferior. El sindicat continuarà treballant per
aconseguir l'aplicació urgent d'aquesta mesura i perquè els imports de
l'ajut siguin adequats.