El primer aerogenerador del parc eòlic Les Forques-II (Conca de Barberà), desenvolupat per Gamesa Energia, i adquirit recentment per Gas Natural Fenosa Renovables, ha estat el que ha segellat la xifra remarcable dels 1.000 MW. Tot i això, els darrers en posar-se en marxa aquest any han estat els quatre molins de vent de la segona fase del parc eòlic Coll de la Garganta (Priorat, Ribera d'Ebre), impulsat per EDP Renovaveis.
La consecució dels 1.000 MW eòlics a Catalunya coincideix amb la finalització de la segona legislatura com a president de l'Associació per part de Ramon Carbonell, que ha preferit no presentar-se de nou i donar pas a l'alternança. Carbonell ha qualificat la xifra de "fita històrica", tot i que considera que a l'energia eòlica encara li queda molt recorregut a Catalunya.
De fet, segons el Pla de l'Energia 2006-2015 del Govern de la Generalitat, full de ruta per a la implantació eòlica que encara és vigent, l'objectiu contempla 3.500 MW de potència eòlica instal·lada a Catalunya l'any 2015.
Resum de dues legislatures
El gener de 2006 neix EolicCat, data des de la qual Ramon Carbonell n'està al capdavant, amb 144,3 MW instal·lats a Catalunya. Avui amb la fi del segon mandat, l'empresari terrassenc celebra la fita dels 1.000MW.
A més de consolidar l'associació com a representant i interlocutor del sector eòlic català, Carbonell i el seu equip han hagut de fer front i han resolt amb èxit diverses qüestions, com ara el desbloqueig de la connexió a la xarxa dels parcs a les terres de l'Ebre, la redefinició del mapa eòlic, el concurs eòlic així com la retribució a les renovables.
El nom del futur president es coneixerà en la propera Assemblea anual ordinària d'EolicCat, que se celebrarà pròximament. El nou equip executiu de l'Associació s'enfrontarà a diversos reptes com ara la previsible modificació del Pla de l'Energia per part de l'Executiu català, entre d'altres. El sector també està a l'espera de veure quina serà l'aposta energètica del Govern central.
Situació actual de l'eòlica
En l'actualitat Catalunya té un total de 36 parcs en operació (doc. adjunt) que produeixen anualment uns 2.100 GWh, l'equivalent al 4,2% del consum elèctric de la comunitat catalana.
La producció elèctrica d'aquests parcs eòlics en un any equival al consum elèctric anual de més de 640.000 llars catalanes (1.920.000 persones o el que és el mateix, una ciutat més gran que Barcelona). A nivell mediambiental, aquesta xifra evita l'emissió a l'atmosfera de 2,1 milions de tones de CO2, el principal gas d'efecte hivernacle (si la mateixa electricitat es produís en centrals tèrmiques de carbó), l'equivalent a retirar de la circulació 700.000 cotxes durant un any.
A més, segons les darreres dades de l'AEE, Catalunya ocupa el vuitè lloc en el ranking de comunitats autònomes productores d'energia eòlica.
Sobre EolicCat
EolicCat aplega a 50 empreses que operen en el sector eòlic a Catalunya. En aquesta associació hi són presents primers fabricants d'aerogeneradors del món, tots els impulsors eòlics a Catalunya, entitats financeres i altres petites i mitjanes empreses.
EolicCat vol fer realitat la planificació eòlica formulada al Pla de l'Energia de Catalunya 2006 – 2015, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya l'Octubre de 2005, un projecte que contempla un objectiu de 3.500 MW de potència eòlica instal·lada a Catalunya l'any 2015.