Cercar en aquest blog

5/07/2012

Tivissa torna a ser l'epicentre senderista peninsular amb l’homenatge als voluntaris catalans pioners en la senyalització de senders a tot l’Estat

El 2 de març de 1975, una colla d'entusiastes excursionistes dels centres que formen la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) van iniciar a l'ermita de Sant Blai (Tivissa) la senyalització dels senders de Gran Recorregut (GR) que actualment es troben per tota la península Ibèrica.

Trenta-set anys més tard, en aquesta mateix indret, aquest passat cap de setmana s'han fet una sèrie d'actes, organitzats per la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i les entitats de Tivissa Grup Excursionista La Rata Cellarda, Extrem Team Tivissa, el Patronat de Sant Blai i l'Ajuntament de Tivissa.

En les jornades, coordinades per l'Àrea de Sendes de la FEEC, s'ha fet un  homenatge als voluntaris catalans que varen ésser pioners en la senyalització de senders a tot l'Estat. L'ermita de Sant Blai, a Tivissa, compta a partir d'ara amb un monòlit que perpetua en el temps la valuosa tasca de milers de voluntaris excursionistes que han col·laborat desinteressadament a la coneixença i descoberta del nostre país.

Les jornades es van iniciar dissabte, amb una petita sortida per inaugurar el sender de Tivissa (PR-C 181), recuperat recentment per les entitats locals. A la tornada es va fer una xerrada sobre els 50 anys d'excursionisme a Tivissa. Però el dia estrella de les jornades va ser el diumenge 6 de maig, amb una excursió d'unes dues hores pel camí de la Llena, ascensió a la Tossa i descens pel pas dels Carboners, amb punt final a l'ermita de Sant Blai, on es va fer l'acte institucional d'inauguració del monòlit, que va comptar, entre altres, amb la participació de l'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí; de les representants territorials de l'Esport a les Terres de l'Ebre, Cinta Espuny, i al Camp de Tarragona, Gemma Solé; representants de la Federación Española de Deportes de Montaña i de les federacions d'Euskadi, Navarra i València, així com nombrosos senderistes vinguts d'arreu del país. També va ser-hi present el metge reusenc Enric Aguadé, de 91 anys, que va ser un dels participants ara fa 37 anys en la pintada de les primeres marques del GR català i espanyol a l'ermita de Sant Blai de Tivissa.

L'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ha recordat que "fa 37 anys, a Tivissa, a l'ermita de Sant Blai, el doctor Aguadé i un grup de voluntaris van pintar la primera senyal del GR-7 i van iniciar al nostre país l'activitat de senyalització dels senders de llarg recorregut, amb les famoses línies blanques i roges que marquen el camí". Jardí ha manifestat l'agraïment "a tothom que va fer possible que el poble de Tivissa sigui referent mundial al món senderiste".

Departament de Premsa

Tel. 977 41 80 14

premsa.tivissa@altanet.org