Cercar en aquest blog

6/27/2013

El festival Bouesia arrenca aquest cap de setmana a Deltebre amb una romeria a una coetera i un homenatge al barquer Josep Arques


Un concert de l'ulldeconenc Josep Bordes (Pepet i Marieta), al Cafè Clàssic (Av. Esportiva, 72), encetarà demà divendres 28 de juny, a la 1 de la matinada, els actes del festival Bouesia a Deltebre. Prèviament a la plaça de l'Ajuntament es farà una presentació al poble d'aquest festival multidisciplinari que enguany arriba a la novena edició i que ha portat al cor del Delta artistes tant potents com Carles Santos, Llorenç Barber, Pau Riba, Sol Picó, Pepa Plana, Jaume Sisa o Perejaume tot generant produccions artístiques úniques i fortament lligades als escenaris i paisatges deltaics. Enguany un dels plats forts serà el concert que oferirà el cantautor valencià Paco Ibáñez, el proper 17 d'agost.

Ara bé, la major concentració d'actes tindrà lloc el dissabte, 29 de juny. Al matí hi ha prevista una bouromeria des del pont Lo Passador fins a la coetera de l'Aldea. Sota el lema La Vaca Que Xiula, l'edició d'enguany de la Bouesia vol explorar el paisatge sonor del Delta: el xiular dels ocells, de les persones i dels coets, i posa en valor aquestes edificacions (les coteres) oblidades i en desús que s'utilitzaven per guardar i llançar els coets per desfer les tempestes que amenaçaven la collita d'arròs.

A la tarda és farà ell bouhomenatge a Josep Arques, "Josep del pas de Baló", el propietari del pas de barca de la Cava, per tota una vida dedicada a la barcassa. Les actuacions es faran a la barcassa de la Cava, actualment en desús també, o al seu entorn i hi haurà  des de recitals poètics, dins el cicle Poesia als parcs de la Diputació de Barcelona, fins a actuacions musicals i conferències poètiques a càrrec d'artistes com Carles Hac Mor i Ester Xargay (poesia), el cantautor Daniel Saez Grup, Montserrat Palacios (veu i teteres), Martí Guillem (performance i electrònica), Joan Rioné (teatre d'objectes), o Proyecto 23 (acció musical i veu). El finançament d'aquestes actuacions ha estat possible gràcies a un projecte de micromecentatge a través de la plataforma Verkami. S'han aconseguit els 1.500 euros que es demanaven.

Després de Deltebre, la Bouesia es traslladarà fins a Vandellòs on el dia 6 de juliol se celebrarà la ja setena edició de la Bouesia a Vandellòs amb actuacions com les d'Oriol Roca i Anna Rubirola (bateria i dansa) o un concert de Víctor Bocanegra. També s'han programat activitats a la Franja de Ponent per al mes de juliol.

El festival Bouesia és un certamen multidisciplinari que va nàixer a Deltebre el 2005 amb l'objectiu de generar una simbiosi indissoluble entre cultura i territori. Organitzat per l'Associació Cultural Rabera de Bouetes amb el suport de l'Ajuntament de Deltebre i la regidoria de Cultura, és un esdeveniment cultural, d'intercanvi entre artistes que té com a escenari principal el paisatge del delta de l'Ebre i que desplega diferents llenguatges artístics: arts visuals, poesia experimental, música, dansa, circ i espectacles inclassificables. Ho fa en diferents formats: accions, recitals, instal·lacions o intervencions en l'espai públic.