Cercar en aquest blog

7/22/2014

El Departament d'Agricultura, conjuntament amb el Museu de les Terres de l'Ebre, utilitza per primera vegada a Catalunya la tècnica de radioseguiment amb insectes


La libèl·lula Macromia splendens és un dels pocs invertebrats en greu perill d'extinció a Catalunya

La libèl·lula Macromia splendens és un dels pocs invertebrats en greu perill d'extinció a Catalunya

Es tracta de la libèl·lula Macromia splendens, en perill d'extinció i coneguda només al Parc Natural dels Ports

 

Aquests treballs són una fita històrica i obren un nou ventall de possibilitats per a la conservació dels insectes amenaçats

 

La libèl·lula Macromia splendens és un dels pocs invertebrats en greu perill d'extinció a Catalunya. Per desvetllar per primera vegada aspectes poc coneguts de la seva biologia, personal tècnic del Servei de Biodiversitat del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), el Parc Natural dels Ports, Forestal Catalana i el Museu de les Terres de l'Ebre està duent a terme treballs de radioseguiment d'aquesta espècie.

 

És la primera vegada que es fa arreu del món aquest tipus de treball amb una espècie en perill d'extinció com és la Macromia splendens, i el tercer cop al món amb libèl·lules. Els dos únics treballs fins ara han consistit en un estudi de la migració de l'espècie Anax junius a New Jersey (USA) (2005) i un treball de radioseguiment amb Anax imperator fet a Anglaterra (2006).

 

La Macromia splendens està considerat l'odonat (tipus d'insecte) més important i emblemàtic de la fauna europea quant a conservació. És una espècie molt rara i difícil de trobar, i amb una de les distribucions geogràfiques més reduïdes de l'odonotafauna europea.

 


Fins ara, la tècnica del radioseguiment a Catalunya s'ha utilitzat amb animals de mida més gran

Fins ara, la tècnica del radioseguiment a Catalunya s'ha utilitzat amb animals de mida més gran

Aspectes del seu comportament, com on s'alimenten els adults, dades del seu comportament reproductor, quins són els períodes de vol de l'espècie... es poden saber amb les dades obtingudes mitjançant el radioseguiment d'aquesta espècie.

 

Fins ara, la tècnica del radioseguiment a Catalunya s'ha utilitzat amb animals de mida més gran, com l'ós del Pirineu, l'àliga cuabarrada o fins i tot tortugues, però mai amb invertebrats.

 

El fet que la tecnologia avanci tant ha permès fabricar emissors cada vegada més petits i de menys pes, en aquest cas de 0,2 grams, que permeten a la libèl·lula volar amb normalitat.

 

La Macromia splendens és una espècie grossa d'uns 7 cm de llargada del cos. Només es troba en els rius mediterranis amb grans pous i aigua molt neta, com ara al Parc Natural dels Ports i voltants.

 

Des de l'any 2008, la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat del DAAM està treballant en la conservació d'aquesta espècie. Els treballs de radioseguiment amb aquesta tècnica tan innovadora contribuiran a conèixer-la millor i ajudaran a la conservació d'aquesta espècie emblemàtica dins del món dels insectes.