Cercar en aquest blog

8/26/2014

Unió de Pagesos exigeix al Ministeri i a la Comissió Europea una solució urgent i real per a la greu crisi de preus del sector de la fruita dolça

 

Unió de Pagesos insisteix a exigir al ministeri d'Agricultura i a la Comissió Europea una solució urgent, adequada i suficient, capaç de fer front a la greu situació en què es troba el sector de la fruita dolça, ja que les seves propostes, consistents en un increment del percentatge per a la retirada per a distribució gratuïta i accions de promoció, resulten del tot insuficients si es té en compte la situació greu de pertorbació de mercat que pateix el sector ja des d'abans de l'anunci del boicot de Rússia a les importacions de la Unió Europea. El sindicat considera inadmissible l'ajornament de la reunió del Consell de ministres d'Agricultura de la Unió Europea, previst ara per al 5 de setembre, per abordar els efectes del veto rus.

 

Per a Unió de Pagesos, les propostes de la Comissió d'increment de la retirada dels productes i de promoció de la fruita dolça no tindran cap impacte sobre el mercat perquè no serviran per regular l'equilibri entre l'oferta i la demanda.

 

El sindicat considera que la Comissió Europea ha de ser conseqüent amb els greus efectes que té per a la pagesia la seva decisió política d'aplicar sancions a Rússia arran del conflicte amb Ucraïna, i que va comportar la resposta russa de vetar les importacions europees, i que, per tant, la Comissió ha de pal·liar de manera suficient els perjudicis per als productors.

 

Unió de Pagesos també denuncia la postura de la ministra d'Agricultura en aquesta qüestió, que és coincident amb la de la Comissió Europea, ja que ambdós consideren injustificada la necessitat d'utilitzar els fons de reserva de crisi previstos per la Política Agrària Comuna (PAC). En aquest sentit, el sindicat reclama a la Comissió que es facin servir aquests fons de reserva i que s'apliquin altres mesures com l'article 219 del Reglament de l'Organització Comuna de Mercats de productes agraris, que permet restitucions a l'exportació i suspensió dels drets d'importació.

 

D'altra banda, el sindicat i Unió d'Unions (José Manuel de las Heras, coordinador estatal d'Unió d'Unions i representants de la Unió de Llauradors del País Valencià, entre altres) han participat aquest matí en una acció de protesta per la situació del sector davant la seu de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, juntament amb Asaja, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Actel, Afrucat i Fruits de Ponent. Unió de Pagesos ha repartit entre els vianants 1.000 quilos de fruita dolça (préssecs i  nectarines) i fullets informatius sobre la situació del sector de la fruita dolça en sis idiomes: català, castellà, anglès, francès, alemany i rus.

 

Posteriorment, els representants de les organitzacions han lliurat a Ferran Tarradellas, representant de l'Oficina de la Comissió Europea a Barcelona, un document amb les seves demandes per tal que aquest organisme actuï amb urgència per pal·liar la greu situació del sector. Unió de Pagesos ja va expressar la seva intenció d'emprendre accions legals davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea contra la Comissió Europea per les seves responsabilitats per omissió del deure d'haver declarat la pertorbació de mercat setmanes enrere, quan aquesta ja era manifesta, a més de l'ajornament de l'aprovació de mesures urgents i suficients per respondre a la situació dels productors. Actitud que comportarà, a més, un augment de les pèrdues per als productors.

 

El sindicat no descarta convocar en les properes setmanes noves accions de protesta per la manca d'actuació de la Comissió Europea si aquesta no aprova una ampliació suficient de les ajudes.