Cercar en aquest blog

9/27/2014

Gandesa celebrarà a l’octubre la recreació històrica del casament reial de 1319

Els dies 18 i 19 d'octubre d'enguany, Gandesa celebrà la recreació teatralitzada d'un dels episodis històrics més rellevants que han tingut lloc a la ciutat: el casament reial entre l'infant Pere de Catalunya i Aragó, i la princesa Leonor de Castella, el 1319. Aquell casament havia d'unir els regnes d'Aragó i Catalunya amb el de Castella i Lleó, però un cop celebrada la cerimònia a l'església de Gandesa, l'infant va fugir perquè tenia vocació religiosa, amb la qual cosa ni el matrimoni ni la unió dels dos regnes es van consumar. Aquest episodi ha passat a la història amb el nom de la Farsa de Gandesa.

Avui ha tingut lloc al palau del Castellà, de Gandesa, el cartell i la programació d'actes d'aquesta iniciativa a càarrec de l'alcalde de la població, Carles Luz, i del director artístic del muntatge, l'escenògraf gandesà Antonio Belart.  El casament reial es desenvoluparà durant dos jornades al nucli antic de Gandesa, en escenaris naturals tals com l'església de l'Assumpció, on tindrà lloc la cerimònia; Cal Baró o el Palau del castellà, entre d'altres.

Belart, al capdavant del grup teatral La Farsa, prepara un espectacle inèdit a les nostres comarques, que inclourà diversos elements d'escenografia per recrear l'època medieval: vestuari, cavalleries, etc. i que implicarà a diferents entitats locals, com ara la Parròquia, el cor, la Societat Unió Gandesa, etc. Belart ha explicat que des de fa deu anys el grup teatral La Farsa, de Gandesa, està intentant portar a terme aquesta representació i que, finalment, ha aconseguit posar fil a l'agulla.

Aquest projecte és de llarg abast, ja que té l'objectiu de poder incorporar d'any en any nous elements fins a arribar a l'any 2019, quan tindrà lloc el 700 aniversari del casament reial, moment en què se celebrarà una recreació d'aquest casament amb el màxim esplendor possible, i d'aquesta manera poder consolidar aquesta activitat com una celebració clàssica del calendari cultural gandesà.

La representació d'enguany implicarà un centenar de persones de Gandesa, una vintena de les quals membres del grup teatral La Farsa. Les representacions tindran lloc el dia 19 d'octubre, de forma simultània als palaus del Castellà (cort castellana) i del Baró (cort catalana). També hi haurà la desfilada d'ambdós corts i la cerimònia amb el desenllaç de l'obra a l'església de l'Assumpció.

Altrament, el dia 7 de juny es va fer un càsting per triar els protagonistes principals d'aquesta representació.  Després de diverses proves i deliberacions, es va acordar que el paper de la infanta Leonor de Castella el farà Gemma Hostau Belart, mentre que el protagonista masculí, l'Infant Jaume de Catalunya i Aragó serà Marc Grau Ros. Antoni Balart ha explicat que té la intenció de fer cada any un càsting per triar els protagonistes de la representació i voldria que cada any fossin jóvens diferents.


Per la seua banda, l'alcalde de la població, Carles Luz, va explicar que el dia abans, el 18 d'octubre, s'obrirà un mercat de productes agroalimentaris ebrencs al nucli antic i uns joglars aniran explicant una auca sobre les representacions que tindran lloc a l'endemà.


En paral·lel a aquesta iniciativa, Àngels Cid (il·lustracions) i Maite Garde (textos) van presentar el dissabte 12 d'abril el conte titulat Un casament reial, que tracta sobre els esdeveniments històrics esmentats. L'acte es va celebrar al Palau del Castellà de la capital de la Terra Alta i va anar a càrrec de bibliotecari Marc Jornet. La presentació va comptar amb la presència de Carles Luz, alcalde de Gandesa, i de nombrós públic.


Aquest és el tercer conte infantil sobre història local, il·lustrat per la pintora Àngels Cid, que ha estat editat per l'Ajuntament de la ciutat en els darrers tres anys. L'objectiu d'aquesta sèrie de publicacions infantils és donar a conèixer els fets més rellevants de la història local entre els més petits de la casa. Els dos  títols anteriors d'aquesta col·lecció són La serena i Gandesa, de vila a ciutat.