Cercar en aquest blog

12/19/2014

El Parlament aprova la proposta d’ERC de presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la indemnització del projecte Castor

Aquest matí, el Parlament de Catalunya ha donat suport a la demanda d'ERC d'interposar un recurs d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional contra el Reial decret llei 13/2014, aprovat per l'Estat el 3 d'octubre, pel qual s'adoptaven mesures urgents amb relació al sistema gasista i la titularitat de centrals nuclears, que incloïa la indemnització sobre el projecte Castor. La interposició ha comptat amb els únics vots en contra del PPC i amb el suport de la resta de partits del Parlament.

El diputat republicà Lluís Salvadó ha justificat 'la urgència' de la interposició del recurs per l'acord que va prendre el Consell de Garanties Estatutàries el passat 11 de desembre, en resposta a la sol·licitud formulada tant pel grup d'ERC com pel mateix Govern de la Generalitat. Aquest dictamen previ a la interposició, emès pel Consell amb relació al Reial decret llei que aprovava una indemnització de 1.350 milions d'euros a l'empresa 'Escal UGS', promotora del projecte d'emmagatzemament de gas conegut com a Castor, 'és molt clar en les seves conclusions', segons Salvadó.

El diputat ha recordat que el dictamen afirma que l'article 2, i els apartats 1 i 3 de l'article 4, vulneren el dret a la tutela judicial previst a l'article 24.1 de la Constitució Espanyola. De fet, considera que l'extinció de la concessió s'hauria d'haver fet mitjançant el procediment administratiu legalment establert per a tal fi i no mitjançant una llei, per la qual cosa va provocar que els tercers interessats no poguessin fer al·legacions ni en l'extinció de la concessió ni en la determinació de la indemnització, i també els va limitar la capacitat d'interposar recursos administratius i, posteriorment, accions judicials. A més, en l'expedient d'extinció tampoc s'ha demostrat que s'hagi valorat si concorrien les circumstàncies de fet imputables a una possible actuació dolosa de l'empresa concessionària, la qual cosa hauria pogut modificar el càlcul de la indemnització. El dictamen també considera inconstitucionals articles que reconeixen les inversions i els costos a Escal UGS i, per tant, segons Salvadó, 'són clau per fixar les indemnitzacions, que ja es van pagar, fins i tot, abans que expirés l'indigne i insultant termini de 35 dies que s'havia fixat per pagar els 1.350 milions d'euros'.