Cercar en aquest blog

2/03/2015

L’Institut Ramon Muntaner i la Federació d’Ateneus de Catalunya convoquen la II Beca de recerca històrica “Terra d’Ateneus”

                                                                             

L'Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC) convoquen la segona edició de la Beca de recerca històrica "Terra d'Ateneus". Aquest ajut, dotat amb 3.000 euros i la publicació del treball per l'editorial Afers, es va crear l'any passat per incentivar l'elaboració de projectes centrats en l'estudi de la repercussió social de l'associacionisme cultural ateneístic en algun indret de l'àmbit català i des del punt de vista històric. La convocatòria és oberta a tots els investigadors dels centres d'estudis locals i comarcals i el termini per a presentar les propostes s'acaba el dia 2 de març d'enguany. El lliurament del treball finalitzat s'ha de fer com a màxim a mitjans del mes de desembre de 2015.

 

Segons les bases, la proposta haurà d'incloure l'estudi, com a mínim, de 2 ateneus i la seva incidència en el context cultural. A l'hora de puntuar els treballs presentats es tindran en compte criteris com l'interès científic del projecte, la metodologia de treball i l'historial científic dels sol·licitants i es donarà preferència als estudis de territoris i ateneus que estiguin federats i als que tractin temes inèdits en la zona escollida. Els treballs s'hauran d'enviar obligatòriament per correu postal, tot i que també s'ha de fer arribar per correu electrònic a la seu de l'IRMU a mcarme@irmu.org.

 

La I Beca d'Ateneus en què van concórrer 6 treballs d'arreu de Catalunya la va guanyar el projecte «El Cercle Literari i els inicis de l'associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902)» de l'historiador vigatà David Cao. Els resultats de la primera beca ja han estat lliurats i en breu començaran les tasques d'edició. Els organitzadors es mostren confiats en què aquest ajut pot servir de revulsiu per als estudiosos: "vam tenir una molt bona experiència en la primera convocatòria amb treballs molts interessants i de gran qualitat i esperem que en aquesta segona ocasió es repeteixi i fins i tot que en puguin optar més treballs perquè a poc a poc aquesta cita anual es consolidi en el calendari dels nostres investigadors i els esperoni a fer recerca".

 

La iniciativa de convocar aquesta beca de recerca històrica va sorgir l'any passat de la col·laboració entre l'IRMU i la FAC i compta amb el patrocini de l'Obra Social de la Caixa i el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del

Departament de Cultura de la Generalitat qui l'emmarca dins del seu  Pla de l'Associacionisme Cultural 2014-2016.