Cercar en aquest blog

3/14/2015

Agricultura, sindicats, regants, arrossaires, ADV's i ecologistes acorden les mesures del Pla d'actuació contra el cargol poma per al 2015


moment de la reunio
moment de la reunio
  
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del delegat del Govern Francesc Xavier Pallarès, del director general de Desenvolupament rural i coordinador de l'Estratègia de lluita contra la plaga, Jordi Sala, i  dels representants de les entitats signants, ha presentat avui el pla d'actuació per la lluita contra la plaga i les mesures que s'han acordat amb tots els agents implicats del territori i que s'executaran al  llarg del 2015.
 
A l'acte també hi ha assistit el director territorial, Pere Vidal, així com els tècnics del Dept. i de Forestal Catalana que han estat elaborant el pla d'actuació a partir de les reunions setmanals que s'han estat desenvolupant des del gener i fins ara amb els tècnics i experts designats per totes les parts implicades, tal com van acordar durant la reunió mantinguda amb el conseller Pelegrí a Lleida el 30 de desembre passat.
 
En aquella reunió s'acordà crear una Comissió Tècnica per establir un pla d'actuació per la lluita contra el cargol poma. Fruit d'aquestes reunions, i en base als acords establerts, s'han establert les estratègies a desenvolupar durant el 2015 en els àmbits següents:
 
1.    Actuacions
2.    Línies de recerca
3.    Programa de vigilància
4.    Comunicació i divulgació
5.    Maquinària
En aquest sentit, avui ha tingut lloc a Tortosa la darrera reunió per consensuar les mesures  -prèviament plantejades per la Comissió tècnica- amb els representants polítics dels agents implicats al territori en la lluita contra la plaga del cargol.
 
Entitats i institucions presents a la reunió i implicades en l'acord de mesures per al 2015:
 
  • Unió de      Pagesos
  • ASAJA
  • Joves      Agricultors i Ramaders de Catalunya
  • Prodelta
  • SEO/BirdLife
  • Camara      Arrossera Montsià
  • Arrossaires      del Delta de l'Ebro
  • Comunitat      General Regants Canal Dreta Ebro
  • Comunitat      Regants Sindicat Agrícola EBRE
  • Associació      Defensa Vegetal de l'Arròs
  • IRTA,      FORESTAL CATALANA
  • Departament      d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural
 
 
 
1. ACTUACIONS : Síntesi de la actuacions contra el cargol poma 2015
 
PRE-CONREU
 
·         Hemidelta Dret
o   Tractament amb calç en una superfície de 7,9 km. Si l'eficàcia testada dels tractaments no és del 100%, s'acorda fer un segon tractament amb calç abans del període de conreu.
 
o   Actuacions al rec Marítim (Sèquia Mare). Succió de sediment i sedàs (extracció caragols i translocació espècies protegides) uns 20 dies abans que se soltin les aigües dolces als arrossars.
 
o   Guarets:  20,4 ha
 
·         Hemidelta Esquerra
o   Guarets: (àrea extrem est): 25,4 ha.
 
 
·         Riu.
Es tracta de minimitzar els riscos d'invasió efectuant diverses modificacions, reparacions o canvis en els contactes existents entre la plana deltaica dreta i el riu. En general es tracta de boqueres d'arrossars, i petits desaigües que hi vessen. Es troben distribuïts per tot l'eix del riu entre Amposta i la desembocadura.
 
o   Barreres físiques de contenció:  19 (15 HD dret i 4 HD esquerra)
o   Modificació sortida tub en sortida a riu : 63
o   Neteja vegetació en sortida a riu: 16
o   Segellat filtracions: 2
o   Es realitzarà un inventari complert de l'estat actual dels bombejos existents per tal d'anular risc en bombejos des de riu a delta
 

CONREU
 
·         Hemidelta Dret
o   Tractament amb saponines: 8,8 km. (al mes de maig, desprès de soltar l'aigua dolça). Abast: dependrà en part de l'eficàcia d'eradicació obtinguda (testada) en les aplicacions amb calç de l'hivern.
 
·         Hemidelta Esquerra
o   Tractament amb saponines i barreres físiques en Ponts-Catxa- Penal Tramuntano.
Tota l'àrea  (2.300 ha) fou tractada amb aigua de mar els hiverns 2012-13 (Tramontano-Fonsa-Bassa Arena) i 2013-14 (Ponts-Catxa) i netejada completament de caragol poma. Es tracta d'una àrea de drenatge complerta, gairebé desconnectada de la resta del hemidelta esquerre i que descarrega els efluents dels arrossars a mar obert o a riu.
Els romanents coneguts actualment envaïts en l'àrea són 15 quadres d'arrossar (25,4 ha) que inclouen tractaments que no aconseguiren eradicacions, re-invasions i noves invasions.
L'objectiu per a aquesta àrea és mantenir-la lliure d'invasió en arrossars almenys fins la propera temporada de cultiu. En els desaigües l'objectiu és mantenir-los al mínim nivell d'invasió possible, fins que es puguin dur a terme tractaments més intensius (aigua salada en desguassos) .
 
o   Tancament descarregues a Riu. Es canals de drenatge connectats a riu es mantindran tancats tot l'any, tal i com estableix la resolució del DAAM.
o   La seva obertura només és podrà realitzar per necessitats imperioses aprovades pel DAAM.
 
 
 
POST-CONREU (en ambdós hemideltes)
 
Actuacions acordades i que es preveuen de desenvolupar després de la collita. Les tasques específiques a realitzar seran funció de la evolució de la plaga.
 
·         Salinització canals en els hemidelta dret i esquerra. En els canals, tant del hemidelta dret com el de l'esquerra, que després de la campanya presentin cargols, i que en base a les condicions del territori i del sector, i les possibilitats tècniques, es tractaran amb aigua de mar.
·         Adequació marges esquerra
Eixugat hivernal.
o   Zones altes del hemidelta esquerra; Sega amb sec i assecatge prematur. Extensiu al marge dret si els Serveis Tècnics del DAAM n'identifiquen la necessitat per nivells de plaga.
o   Zones fondes; segar l'arròs amb aigua i immediatament xafat i tractament obligatori amb saponines. Una vegada finalitzat aquest tractament, als 6-7 dies, assecat obligatori. Extensiu al marge dret si els Serveis Tècnics del n'identifiquen la necessitat per nivells de plaga.
 
2. RECERCA: Línies de recerca per la lluita contra el cargol poma 2015
 
·         A curt Termini: estudis sobre la Cianamida càlcica, maneig de l'aigua (salinització) sobre els  camps i la producció d'arròs;  anàlisi del procés d'eixugar a la tardor;  i estudi sobre productes molusquicides
 
·         A llarg termini:  Lluita biològica.
 
 
3. VIGILÀNCIA: Programa de vigilància per la lluita contra el cargol poma 2015
Control mesures preventives en el conreu d'arròs, bassetes i xarxa de reg (RESOLUCIÓ AAM/2529/2014)
 
a.    Inspeccionar incompliments de les mesures del Pla de lluita, assecament i salinització d'arrossars i canals de reg: de novembre a gener inclosos.
b.    Inspeccionar i denunciar incompliments de les mesures de contenció en arrossars i xarxa de reg: tot l'any, especialment de maig a novembre (cargol actiu)
c.    Control neteja recol·lectores en trànsit: Des del hemidelta esquerre. Segona quinzena de setembre i primera d'octubre aprox.
 
 
4. DIVULGACIÓ I SENSIBILITZACIÓCampanya divulgativa per evitar casos accidentals
 
a.    Visita i repartiment tríptics informatius: càmpings, cases pagès, hotels, apartaments, centres d'informació turística, comerços de les poblacions, restaurants, empreses turístiques (pesca recreativa, lloguer embarcacions, etc.).
b.    Controls de vehicles en trànsit en carreteres locals, inspeccions d'embarcacions i pesca recreativa al riu Ebre (tram TTEE), comerços relacionats amb aquariofília, etc.
c.    Investigació casos amb presumpta intencionalitat i detecció de nous punts d'infestació

 

un altre moment de  la reunió
un altre mome t de la reunó
5. MAQUINÀRIA. protocol neteja maquinària
 
Objectiu: evitar la invasió d'individus de cargol poma<A[poma|illa]> (Pomacea sp.) a zones no infestades.
 
Normativa aplicable
 
-Decisió de la Comissió 2012/697/UE, de 8 de novembre de 2012, relativa a les mesures per evitar la introducció en la Unió i la propagació en l'interior de la mateixa del gènerePomacea (Perry)
-Reial Decret 630/2013, de 2 d'agost, pel qual es regula el Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores.
-Ordre AAR/404/2010, de 27 de juliol, per la qual es declara oficialment l'existència d'un focus del cargol poma (Pomacea sp.) a l'hemidelta esquerra del Delta de l'Ebre
-Ordre AAM/63/2013, de 16 d'abril, per la qual es modifica l'Ordre AAR/404/2010, de 27 de juliol, que declara oficialment l'existència d'un focus de cargol poma a l'hemidelta esquerre del Delta de l'Ebre
-Resolució AAM/2529/2014, de 7 de novembre, per la qual es fixen les mesures a dur a terme per al control del cargol poma (Pomacea sp.) a la zona demarcada a Catalunya.
 
Material i mètodes

Cada agricultor ha de realitzar la neteja<A[neteja|netedat]> de la seva maquinària utilitzada en parcel·les amb presència de cargol poma<A[poma|illa]>, independentment del nivell de població de cargol i sempre que hagi de dirigir-se cap a parcel·les no afectades, ja sigui a altres zones del Delta de l'Ebre, o a altres zones arrosseres de Catalunya o d'altres Comunitats Autònomes.

Es realitzarà la neteja<A[neteja|netedat]> en tot tipus de maquinària que hagi tingut contacte amb la parcel·la amb presència de cargol, ja sigui la segadora, el tractor, la tolva<A[ranura|tremuja]>, o una altra maquinària. La neteja<A[neteja|netedat]> ha d'assegurar l'eliminació de qualsevol posta<A[posada|posta]> o individu de cargol poma<A[poma|illa]>, per la qual cosa es realitzarà una neteja<A[neteja|netedat]> amb aigua a pressió a totes les parts de la maquinària que hagin tingut contacte amb la parcel·la.

S'habilitaran en principi, dos punts autoritzats on obligatòriament s'ha de realitzar la neteja<A[neteja|netedat]> de la maquinària, encara que el nombre de punts pot variar depenent de la dinàmica de dispersió i/o eradicació de la plaga. La seva localització assegura que les aigües residuals no envaeixin el sistema de canals ni de parcel·les de camp del Delta.