Cercar en aquest blog

3/03/2015

El Consell Comarcal de la Terra Alta declara Manifestacions Culturals d’Interès Comarcal la Festa de Sant Antoni de Gandesa i 'La passió' de Vilalba dels Arcs

La Festa de Sant Antoni de Gandesa i les representacions de La passió a Vilalba dels Arcs han estat distingides amb la declaració de manifestacions de caire cultural i/o tradicional d'interès comarcal pel Consell Comarcal de la Terra Alta. Aquest reconeixement  és un nou impuls institucional per a ambdues celebracions. 

La Festa de Sant Antoni se celebra el 17 de gener. Està documentada per escrit des del  1801. Els principals actes de la festa són actualment la recollida de llenya pels diferents  carrers de la població per part dels majorals i les majorales,  acompanyats del "baconet" (en forma de capgròs), les pubilles, els grallers, els gegants i la imatge del sant. Un altre dels actes que s'ha mantingut  és la benedicció dels animalsi de les coques de Sant Antoni a la portalada de l'església . Altres elements a destacar són la ballada de la dansada de Gandesa i la música de ditxos que es canten al compàs de la tonada composta per Alfons Monforte per ser interpretada per la Rondalla de Sant Antoni.  Els ditxos, són dites populars que es canten a Sant Antoni i constitueixen una interessant mostra de la literatura popular gandesana.

La passió de Vilalba dels Arcs, que enguany celebrarà la seva vintena edició, es va iniciar l'any 1994 pel grup de teatre La Pirindola i l'any 1995 es va obrir a la resta de persones del municipi.  La representació és una adaptació lliure dels últims dies de la vida de Jesucrist,  es representa per diferents carrers, places i espais naturals de Vilalba dels Arcs i compta amb la participació d'unes tres-centes persones.  Al voltant de La passió s'organitzen tota una sèrie d'actes culturals i gastronòmics, com ara l'elaboració del vi de La passió, tastos de vins, tastos d'olis, mercat d'artesania i productes típics, concursos de pintura ràpida i d'Instagram i el concert Apassionats pel Vi, entre altres.