Cercar en aquest blog

3/03/2015

Unió de Pagesos es manifestarà a Madrid el 26 de març per reclamar preus justos per a la pagesia i per la rendibilitat de les explotacions


 

Unió de Pagesos es mobilitzarà el proper dijous 26 de març a Madrid sota el lema Per uns preus justos per a la pagesia, per la rendibilitat dels sectors agrícoles i ramaders, en el marc de la manifestació convocada per Unió d'Unions a nivell estatal. La denúncia de les retallades a la pagesia en l'aplicació estatal de la nova PAC per part del ministeri d'Agricultura, dels dèficits de la Llei de la cadena alimentària, les caigudes de preus en origen en diversos sectors o l'increment dels costos de producció són alguns dels motius pels quals Unió de Pagesos fa aquesta crida a la participació en la manifestació de Madrid.

 

Caigudes de preus, mecanismes ineficients. Actualment, diversos sectors estan patint caigudes de preus en origen, com ara els cítrics, la llet, fruita dolça, porcí, vi, cereals, hortalisses, etc. El sindicat denuncia que les crisis de preus han posat de manifest els dèficits de la Llei de la cadena alimentària aprovada el 2013, que no ha frenat els abusos de sectors de l'agroindústria i de la gran distribució, i reclama que s'estableixi per llei que, a partir del 8% de quota de mercat un operador sigui dominant a la cadena alimentària i, per tant, se'l pugui sancionar. El Govern central no va atendre la proposta del sindicat de limitar les conductes de vendes a preus extremadament baixos de productes alimentaris com a reclam, i no va fer una regulació específica de la venda a pèrdues dins de la cadena alimentària. El descens dels preus en origen  en fruita dolça, porcí i cítrics s'ha vist agreujat per les restriccions a l'exportació pel veto rus, que han repercutit en les baules més febles de la cadena, mentre l'Estat espanyol no ha fet complir les mesures establertes per la Unió Europea per a les crisis de mercat.

 

El sindicat també denuncia que les autoritats de la competència, comerç i consum no han disposat ni dels mitjans ni de la voluntat per garantir la justícia i l'equitat en el comerç i la distribució dels productes agroalimentaris. Per això, reclama que es destinin els recursos humans i materials suficients per acomplir de manera coordinada una tasca, sostinguda en el temps i d'ampli abast, d'inspecció, control i, si escau, sanció (en competència, comerç i de l'Agencia d'Informació i Control Alimentari) per assegurar el compliment de les normes que regulen el mercat, la competència i el comerç agroalimentaris.

 

No a la PAC per als absentistes. Així mateix, el sindicat fa setmanes que du a terme una campanya de denúncia, La PAC per a la pagesia. No per als absentistes!, per tal de donar a conèixer l'abast de les afectacions de les actuacions contràries a la normativa de la Unió Europea (UE) del Govern d'Espanya en l'aplicació de la nova PAC 2015-2020. El Govern central vulnera la normativa de la UE que estableix l'exclusió de la concessió de pagaments directes a les persones físiques i jurídiques que gestionen aeroports, serveis ferroviaris, instal·lacions d'abastiment d'aigües, serveis immobiliaris, instal·lacions esportives i recreatives permanents si aquestes no tenen una activitat agrària significativa. Aquesta vulneració de la figura anomenada "agricultor actiu", a més del presumpte pagament fraudulent en els darrers anys a persones que no són agricultors, té una especial rellevància aquest 2015, donat el càlcul del valor inicial dels nous drets de pagament bàsic, que es realitza aplicant un percentatge fix sobre els imports que els agricultors van rebre el 2014, ja que si no es treuen els que no són "agricultors actius" i els perceptors presumptament fraudulents del 2014 comportarà una reducció que pot assolir el 15% del valor dels drets del pagament únic del 2014, uns 41,5 milions d'euros anuals a Catalunya. L'aplicació estatal de la nova PAC també resulta discriminatòria per als productors de fruites i hortalisses, de la vinya, de la flor i planta ornamental i de l'equí, que no han disposat mai d'ajuts directes, així com els joves que s'incorporin en aquests sectors.

 

Mesures insuficients enfront els costos. Pel que fa a l'increment de costos, Unió de Pagesos denuncia, entre d'altres, que si bé entre gener de 2013 i gener de 2015 el preu de petroli ha baixat un 51%, en el mateix període, el preu del gasoil B s'ha reduït menys del 10%. Així mateix, el sindicat considera que la mesura d'exoneració fiscal de l'impost elèctric aprovada pel Govern central és clarament insuficient ja que només ha reduït el cost de la factura un 4,1%, quan aquesta s'ha incrementat un 100% els darrers sis anys.

 

UE: acords comercials desavantatjosos. L'impacte negatiu per als sectors agrícoles i ramaders dels acords comercials que la UE negocia actualment amb altres països també és una de les causes d'aquesta mobilització. D'una banda el tractat de comerç de la UE amb els Estats Units (TTIP) donarà més poder a les grans corporacions farmacèutiques, de matèries primeres, llavors, fertilitzants, energia, etc., que veuran reforçada la seva capacitat d'imposar preus tant dels inputs que proveeixin, com a la producció de la pagesia; suposen també la banalització dels sistemes europeus de qualitat diferenciada (DO o IGP), així com la davallada de les exigències europees de seguretat alimentària si s'adapten a les dels Estats Units, que no segueixen el principi de precaució en l'homologació de medicaments o fitosanitaris. La Unió Europea també està arribant a altres acords comercials, com el CETA amb Canadà, que afectaran els preus per les concessions en l'accés dels seus productes agroalimentaris al mercat europeu.