Cercar en aquest blog

3/12/2015

Presentació de la Passió de Vilalba dels Arcs 2015: El Vi i l’Oli de la Passió

La Passió de Vilalba ens apropa a la realitat social i cultural que va viure Jesucrist durant els darrers dies de la seva vida, des de l'entrada a Jerusalem fins a la crucifixió. L'obra, que transcorre pels carrers i places del nucli històric de la població, és un clar exemple del teatre més pur, ja que el públic és partícip en les dotze escenes mesclant-se fins i tot amb els actors i actrius, dotant així de realisme a la representació.

Aquesta visió de la Passió de Jesús recull la vessant més social de la història bíblica, d'aquí la importància de la gent del poble i sobretot de les dones, sempre oblidades, que cobren un especial protagonisme des del primer moment fins arribar al peu de la creu.

El Vi i l'Oli de la Passió

El vi és un dels productes naturals, al costat del pa, més clarament vinculats a la litúrgia del cristianisme. En relació amb el territori, Vilalba és un poble amb una llarga tradició vitivinícola que compta amb un bon grapat de cellers inscrits a la D.O. Terra Alta.

Des de fa 8 anys el Patronat de la Passió elabora un vi a l'antiga, a símil del de l'època romana, que podria ser ben bé el que va beure el mateix Jesucrist a l'últim sopar. Tot el procés és artesanal, des de la verema fins als trasbalsos i l'emmagatzematge en unes àmfores de terrissa. 

El Dissabte Sant al matí té lloc l'obertura de les àmfores dins d'un tast comentat on hi participen, entre altres, tots els cellers de la vila i es tasta el Vi de la Passió per primera vegada després d'haver-se segellat mesos abans.

Aquest any, a més, s'ha iniciat un nou projecte sobre els usos de l'oli des de l'antiguitat conjuntament amb la DOP Oli de la Terra Alta. Tradicionalment, les oliveres han estat associades a la pau i han representat l'abundància pel fet de proveir d'aliment als homes, font de llum i remei a les ferides, a més d'olis d'unció i productes cosmètics. 

El Dissabte de Rams tindrà lloc un jornada dedicada a aquest preuat producte. Durant el matí coneixerem a fons les propietats de l'oli d'oliva des dels temps de Jesús i, per la tarda, visitarem el jaciment arqueològic "Turó del Calvari" i l'antic molí de la vila. Per finalitzar tastarem els olis de les diverses almàsseres locals i l'Oli de la Passió, elaborat a la pedra i emmagatzemat en unes àmfores que són rèplica de les troballes a dit jaciment datat al 600aC.