Cercar en aquest blog

4/13/2015

Unió de Pagesos es reunirà a Brussel·les amb eurodiputats per demanar que es resolgui la discriminació a la pagesia per l’aplicació estatal de la nova PAC


 

Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos, i José Manuel de las Heras, coordinador estatal de la Unió d'Unions, es reuniran demà, dimarts 14 d'abril, al Parlament Europeu amb els eurodiputats Josep M. Terricabras (ERC), a les 12.30h; amb Ernest Urtasun (ICV), a les 16.00h; amb Estefania Torres (Podem), a les 17.00h; amb Francesc Gambús (UDC), a les 18.00h; amb Esther Herranz (PP), a les 19.00h, i el dimecres 15 d'abril es reuniran amb Ramon Tremosa (CDC), a les 9.30h i amb Javi López (PSC) i representants del PSOE, a les 11.00h.

 

El sindicat denuncia les retallades a la pagesia en l'aplicació estatal de la nova Política Agrària Comuna (PAC) per part del ministeri d'Agricultura. Unió de Pagesos va iniciar al febrer la campanya La PAC per a la pagesia. No per als absentistes!, per donar a conèixer l'abast de les afectacions de les actuacions contràries a la normativa de la Unió Europea (UE) del Govern d'Espanya en l'aplicació de la nova PAC 2015-2020, que pot comportar una reducció de 41,5 milions d'euros anuals a Catalunya i discriminacions greus. El Govern central no respecta l'exclusió de la concessió de pagaments directes a les persones físiques i jurídiques que gestionen aeroports, serveis ferroviaris, instal·lacions d'abastiment d'aigües, serveis immobiliaris, instal·lacions esportives i recreatives permanents si aquestes no tenen una activitat agrària significativa. Aquest fet, té una especial rellevància el 2015, donat el càlcul del valor inicial dels nous drets de pagament bàsic, que es realitza aplicant un percentatge fix sobre els imports que els agricultors van rebre el 2014, ja que si no es treuen els que no són "agricultors actius" i els perceptors presumptament fraudulents del 2014 comportarà una reducció que pot assolir el 15% del valor dels drets del pagament únic del 2014, uns 41,5 milions d'euros anuals a Catalunya.

 

També es vulnera la normativa de la UE que estableix un ajut complementari del 25% del pagament bàsic als agricultors joves els 5 primers anys des de la seva incorporació, ja que discriminen els joves que han obtingut drets de pagament bàsic mitjançant cessions (arrendaments, compra, herència o donació), però tenen orientacions productives que mai han rebut ajuts directes de la PAC. Unió de Pagesos també ha denunciat que el Parlament Europeu i el Consell de Ministres d'Agricultura de la UE han discriminat de forma contrària a l'establert en el Tractat de Funcionament de la UE els agricultors sense drets del règim del pagament únic el 2013 per disposar de produccions dels sectors no incorporats a l'esmentat règim. Aquest és el cas de les fruites i hortalisses, de la vinya, de la flor i planta ornamental i de l'equí, etc.