Cercar en aquest blog

6/01/2015

Unió de Pagesos demana a l’Agència de control alimentari del Ministeri que actuï contra l’incompliment dels terminis de pagament i de la formalització de contractes

El responsable d'organització d'Unió de Pagesos, Josep Carles Vicente, i el coordinador estatal de la Unió d'Unions, José Manuel de las Heras, s'han reunit aquest matí a Madrid amb el director de l'Agència d'Informació i Control Alimentari del Ministeri d'Agricultura (AICA), José Miguel Herrero, per demanar-li que al pla de control 2015 de l'entitat inclogui també el seguiment de la formalització de contractes i compliment dels terminis de pagament en productes frescos com la fruita dolça, cítrics, horta fruita seca i raïm, així com els de primera transformació, com la llet, vi i oli d'oliva. Segons el sindicat, és en aquests productes en els que es dóna el major grau d'incompliment pel que fa als terminis de pagament per part del comprador i a l'existència de contractes signats. El sindicat li ha demanat que dugui a terme els controls pertinents i que es sancionin, si és el cas, les empreses compradores que incompleixen. L'AICA s'ocupa del compliment de la Llei de la cadena alimentària, que va entrar en vigor el 2014, pel que fa a les relacions comercials entre els operadors.


Unió de Pagesos demana que hi hagi una millor comunicació entre l'agència i el sindicat per tal que aquest organisme serveixi per anar corregint les males pràctiques comercials a les que massa empreses de la indústria i la distribució sotmeten la pagesia. El sindicat també ha recordat, als responsables de l'agència que les crisis de preus han posat de manifest els dèficits de la Llei de la cadena alimentària, que no ha frenat els abusos de sectors de l'agroindústria i de la gran distribució. El sindicat  vol que s'estableixi per llei que, a partir del 8% de quota de mercat un operador sigui dominant a la cadena alimentària i, per tant, se'l pugui sancionar; així com endurir les penes per a les pràctiques de venda a pèrdues per part de la distribució.