Cercar en aquest blog

6/25/2015

Unió de Pagesos veu injustificat que la Comissió Europea no activi les mesures per a pertorbació greu de mercat en fruita dolça després que Rússia ha prorrogat el veto


Unió de Pagesos reclama a la Comissió Europea (CE), una vegada Rússia ha confirmat que prorroga el veto a les importacions de la Unió Europea un any més, que activi ja les mesures previstes per l'Organització Comuna de Mercats (OCM) de fruites i hortalisses en situacions greus de pertorbació del mercat. L'any passat, l'anunci de principis d'agost del veto rus a les importacions de la Unió Europea va agreujar la crisi de preus que ja patia el sector del préssec i la nectarina, i va provocar la crisi de preus en poma al inundar-se el mercat europeu de poma polonesa que tenia com a principal destí Rússia.

Unió de Pagesos va traslladar fa just una setmana en una reunió a Brussel·les a Leandro Mas Pons, de la Direcció General d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Unitat de l'oli d'oliva i productes hortofructícoles de la Comissió Europea, que el sindicat seguirà treballant per tal que aquest organisme es decideixi a aplicar les mesures de l'OCM, previstes per a situacions de pertorbació de mercat. En el cas dels sectors afectats pel veto rus, com la poma, Unió de Pagesos aposta per suspendre temporalment les importacions de poma provinents de països tercers, restitucions a les exportacions per facilitar l'obertura de nous mercats i una nova autorització per retirar producte del mercat sense comprometre els programes operatius de les organitzacions de productors i que hauria d'incloure incrementar el producte a retirar per a distribució gratuïta del 5% al 10%.

També la quota a retirar per part de l'Estat espanyol hauria d'incrementar-se, ja que les 8.700 tones atorgades per la CE l'any passat per retirar poma i pera s'han mostrat clarament insuficients per pal·liar els efectes del veto rus en el preu de la poma.

En el cas del préssec i nectarina, la crisi patida l'any passat no va ser causada pel veto rus; per tant, enguany es veuran els possibles efectes reals sobre aquest sector. Les mesures haurien de ser les mateixes a aplicar que en el cas de la poma, i en tots dos casos no haurien d'estar incloses en el pressupost d'Agricultura ja que són conseqüències de decisions polítiques, que han causat i poden continuar causant un perjudici al sector agrari.

El sindicat recorda una vegada més que les mesures ordinàries que tenen les organitzacions de productors com retirades del mercat, verema en verd o no collir són insuficients, tal com va passar l'any passat, tant abans com després del veto rus.

L'anunci de Rússia de prorrogar l'embargament a les importacions de fruita i hortalisses ha arribat després que la Comissió Europea hagi confirmat que les ajudes de la Unió Europea per pal·liar els efectes del veto rus acaben dimarts vinent, 30 de juny.