Cercar en aquest blog

8/29/2015

Les curses de muletes i el 'Daliner d'Honor', protagonistes de l'edició d'enguany de la Festa del Riu de Móra d'Ebre

Móra d'Ebre va celebrar el dissabte 29 d'agost, en el marc de la Festa Major 2015, una nova edició de la Festa del Riu, una activitat amb més de cent anys d'història, considerada la festa fluvial més antiga de Catalunya. L'acte central d'aquesta festa, organitzada pel Club Nàutic de Móra d'Ebre, són les curses de muletes, una petita embarcació de quatre remadors i patró, que van congregar la participació de tretze tripulacions dividides en tres categories.


En la categoria absoluta masculina, una prova que està documentada la seua celebració des de l'any 1901, la muleta Marta, de Flix, va ser la guanyadora, seguida de les embarcacions morenques Garbinada, Ròbur, Núria i Arriscada. En categoria absoluta femenina, la morenca Garbinada es va endur el primer premi, seguida de la Marta de Flix, i les morenques Arriscada i Ròbur. Finalment, en la categoria infantil, la primera posició fou altre cop per a la Garbinada, seguida de la Núria, la Ròbur i la Nikephoras, totes quatre embarcacions de Móra d'Ebre.


La travessa del riu Ebre nedant se la va adjudicar Blai Perelló, seguit de Dani Martínez, Paula Biarnès i Roger Martínez. Els actes tradicionals de la Festa del Riu morenca van finalitzar amb la solta de síndries i melons a les aigües de l'Ebre, que van ser agafades per les persones que van voler llançar-se a les aigües del riu per refrescar-se. La solta d'aquestes fruites és recent, ja que tradicionalment es deixaven anar ànecs al riu, els quals eren capturats pels nedadors.


Daliner d'Honor


Des de fa uns anys, els actes tradicionals de la Festa del Riu compten amb uns preliminars, organitzats pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, l'Ajuntament i el Club Nàutic, amb el suport del Consell Comarcal i l'Institut Ramon Muntaner, amb l'objectiu de posar en  valor diversos elements vincuñlats amb la tradició fluvial de la població. Com a novetat de l'edició 2015 cal destacar la instauració de la figura del Daliner d'Honor de la festa, un reconeixement a persones que per motius diversos han ajudat a fer més reconeguda aquesta celebració. 


Enguany la persona escollida com a Daliner d'Honor va ser Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, a qui se li va fer entrega del mocador i del dalí o bastó que portaven antigament els sirgadors, elements que va lluir durant tota la festa. Un altre element nou que es va incorporar a la celebració fluvial va ser la participació dels enversadors de jota Sofia de la Ribera i Joseret, i la seua rondalla davant del riu, tal i com feien antigament els llaguters quan trobaven dones rentant a la vora del riu i les volien festejar mentre passaven amb llagut o si feien nit en les poblacions ebrenques. 


Altrament, en aquesta edició també es va fer la degustació  gratuïta de la beguda de la Festa del Riu, incorporada l'any passat, anomenada Sirgador, feta del refresc local de cafè, anomenat Suau, combinat amb gotes de rom. També es va poder veure al llarg del reformat passeig de l'Ebre una exposició de fotografies antigues de gran format sobre la vida al riu Ebre.


Concurs de Sirgadors


La Festa del Riu es va iniciar per quarta vegada consecutiva amb el Concurs de Sirgadors, una activitat que de mica en mica agafa un protagonisme destacat en els actes de la festa. Es tracta d'una prova d'arrossegament de muleta amb una corda, anomenada sirga, emulant els sirgadors que remuntaven els llaguts Ebre amunt quan el riu encara era navegable. El premi del concurs se'l va adjudicar Toni González, de Móra d'Ebre, amb una marca d'11 segons i 8 dècimes. Darrere van quedar Jaume Rojals, de Tivissa, i Karim Lahchimi, de Móra d'Ebre. Com en anys anteriors, la sortida dels sirgadors va ser donada mitjançant el toc del corn dels llaguters.


Més imatges a: https://www.facebook.com/ajuntamentdemoradebre