Cercar en aquest blog

9/30/2015

Unió de Pagesos demana al conseller d’Agricultura un seguiment sobre les presumptes pràctiques constants d’abús de posició de domini de la gran distribució en la venda de carn de conill

 

Unió de Pagesos ha demanat al conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, en una reunió mantinguda ahir, que el seu departament s'impliqui i vetlli perquè l'Agència Catalana de la Competència faci un seguiment de les presumptes pràctiques constants d'abús de posició de domini per part de la gran distribució en la venda de carn de conill, sovint utilitzada com a producte reclam.

El sindicat ha presentat des de l'abril passat 18 denúncies davant l'administració catalana per presumpta venda a pèrdues, i davant l'Autoritat Catalana de la Competència per presumpta col·lusió tàcita contra les cadenes Caprabo, Carrefour i Mercadona, i en les últimes setmanes ha convocat dues concentracions en protesta per aquestes pràctiques.

Unió de Pagesos ha denunciat de manera reiterada que aquestes pràctiques, amb preus per sota costos de producció, comporten l'ofegament de l'activitat per part dels ramaders. En aquest sentit, el sindicat recorda que la demanda dels productes alimentaris és inelàstica, és a dir, depèn molt poc de si baixen o pugen els preus. El sindicat defensa que la regulació de la posició de domini en els mercats agroalimentaris hauria d'estar fixada en un nivell no superior al 10%, percentatge que demanarà que fixi la Comissió Europea també per a la carn de conill.

Unió de Pagesos també va demanar ahir al conseller que vetlli per escurçar el termini que preveu la Llei de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries per actualitzar la regulació de les llotges i mercats en origen de productes agraris (un màxim d'any des del juliol passat), i que estableixi línies de finançament bonificades amb un període de carència, així com mesures de finançament d'avals per tal de capitalitzar les explotacions de conills.

Altres mesures presentades pel sindicat al conseller són la recuperació del programa sanitari d'anys anteriors i l'augment de l'ajut per a l'assegurança de la retirada i destrucció dels animals morts fins el màxim permès per la normativa europea.

Unió de Pagesos, que també ha demanat una reunió amb el ministeri d'Agricultura per reclamar que apliqui mesures de la seva competència per al sector, va traslladar ahir al conseller que el seu departament també s'impliqui i doni suport a mesures fiscals com l'adequació de l'IRPF als ingressos reals, o l'articulació d'ajuts de minimis per l'abandonament de la capacitat productiva.

D'altra banda, Unió de Pagesos ha convocat una assemblea del sector cunícola a Cervera (Segarra) demà, dijous 1 d'octubre,per fer el seguiment de la situació del sector.