Cercar en aquest blog

9/28/2015

Unió de Pagesos denuncia arbitrarietat en el repartiment d’ajuts al sector lleter aprovat pel Consell de Ministres


Unió de Pagesos considera que els criteris de repartiment dels 20 milions d'euros d'ajut estatal per al sector lleter, anunciats després de l'últim Consell de Ministres, no haurien de comportar greuges i discriminacions entre ramaders i models d'explotació, ja que van dirigits als més afectats per la reducció de preus (una tercera part de les explotacions), mentre la crisi afecta tot el sector. El sindicat considera que l'objectiu d'aquest repartiment, injectar liquiditat per sortir de la situació d'emergència, s'hauria de basar en la relació d'ingressos i costos de l'explotació, i no en una quantitat per vaca, ja que aquest criteri no diferencia entre les vaques que són productives i les que no ho són; ni dins de les productives, entre el gran ventall de productivitat per vaca. Per exemple, la productivitat mitjana a l'Estat és de 6.500 litres per vaca i any, mentre la de Catalunya és de 9.527 litres per vaca i any.

El repartiment de l'ajut estatal es farà entre 5.600 de les 17.000 explotacions existents, de les quals 1.700 es consideren les més afectades per la reducció de preu. Aquestes rebran 300 euros per vaca mantinguda, amb un màxim de 10.000 euros, i les 3.900 explotacions restants, també afectades però no tan vulnerables, en rebran 110 per vaca.

Per a Unió de Pagesos, el preu percebut per la llet tampoc no pot ser per sí sol un indicador de la situació econòmica de l'explotació, sinó que s'han de contemplar també els costos i altres ingressos.

Cal tenir en compte que tant els costos de producció com els preus percebuts responen a diferents raons. Així, l'ajut anunciat pel ministeri d'Agricultura pot beneficiar productors inverteixen poc en millorar les seves instal·lacions o la qualitat de la llet, o bé empresaris que han fet fortes inversions sense preveure canvis en el mercat i han contribuït a la sobreproducció general i a la seva pròpia fallida. Per contra, poden quedar fora de l'ajut ramaders que han fet una gestió acurada de la seva explotació i que ara pateixen la crisi del sector.