Cercar en aquest blog

10/22/2015

Unió de Pagesos debat les propostes de millora de l’assegurança agrària en una jornada a Lleida

 

Unió de Pagesos organitza demà a Lleida, juntament amb Unió d'Unions, una jornada de debat sobre l'assegurança agrària, amb la col·laboració d'Enesa (ministeri d'Agricultura), en la que el sindicat presentarà les seves propostes de millora de l'actual sistema d'assegurances agràries. Hi intervindran Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos; José Manuel de las Heras, coordinador estatal d'Unió d'Unions; José María García de Francisco, director d'ENESA, i Josep Maria Elorduy, secretari general del departament d'Agricultura, i hi participarà pagesia de tot l'Estat.

 

El debat se centrarà en el sector de l'olivera, en la que les grans diferències entre els rendiments assegurables i els rendiments reals fa que Catalunya només representi el 2,48% de la producció assegurada de l'Estat. A més, les novetats del nou Pla d'Assegurances Agràries 2016 no soluciona la principal mancança que té aquesta assegurança: no poder assegurar tota la producció real dels productors.

 

Respecte als sectors ramaders, Unió de Pagesos presentarà propostes de millora per a l'assegurança de retirada i destrucció d'animals morts per tal de millorar l'eficiència del sistema i poder reduir-ne el cost.  

 

El sindicat tornarà a posar sobre la taula les propostes per tal que l'assegurança agrària de pastures detecti sequera quan efectivament n'hi ha; per això, aposta perquè el satèl·lit, en lloc de mesurar la massa vegetativa global mesuri la massa vegetativa dels conreus. El passat 15 d'octubre Unió de Pagesos ja va traslladar aquesta proposta a la Comissió Territorial d'Assegurances Agràries, convocada a petició del sindicat, després de detectar que les mateixes situacions de pèrdues econòmiques per sequera quedaven recollides pel satèl·lit en algunes zones de Catalunya, però en d'altres, com al Pallars Jussà, no.  

 

L'objectiu del sindicat en els debats de la jornada de demà es millorar les línies d'assegurança agrària com a eina necessària al servei de la pagesia per poder cobrir el risc que suposen els efectes dels danys climàtics en l'activitat agrària.

 

 

Programa de la jornada 'Promoció de l'assegurança agrària':

 

9.00 h Presentació i inauguració, a càrrec de Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos; José Manuel de las Heras, coordinador estatal d'Unió d'Unions; José María García de Francisco, director d'ENESA, i Josep Maria Elorduy,secretari general del departament d'Agricultura.

 

10.00 h Novetats del 37è Pla d'Assegurances Agràries, a càrrec de José María García de Francisco, i debat moderat per Juan Manuel Palomares, membre de la comissió executiva d'Unió d'Unions.

 

11.00 h Situació de l'assegurança de l'olivera i opcions per gestionar l'actual situació, a càrrec d'un tècnic d'Enesa.

 

11.30 h Nova assegurança biennal per a les explotacions d'olivera, a càrrec de Francisco Javier Joana Calaf, director territorial de Cataluña d'Agroseguro.

 

12.00 h Fraccionament del pagament amb l'aval de SAECA en la línia de l'olivera, a càrrec de Josep Ramon Masot, responsable tècnic d'assegurances agràries d'Unió d'Unions.

 

12.15 h Nova assegurança d'olivera. Perspectives. Debat moderat per Luis Javier Navarro Berlanga, membre de la comissió executiva d'Unió d'Unions.

 

16.00 h Debat i conclusions, a càrrec de Josep Ramon Masot.

 

16.30 h Cloenda, a càrrec de José Manuel de las Heras.