Cercar en aquest blog

11/25/2015

Lectura del manifest i cinefòrum en el Dia contra la Violència envers les Dones a la Terra Alta

El Consell Comarcal de la Terra Alta ha sigut aquesta tarda l'escenari de l'acte commemoratiu del Dia Internacional contra la Violència envers les Dones, que ha aplegat representants institucionals, dirigents de les diferents associacions de dones dels dotze pobles de la contrada i persones a títol individual. La lectura del manifest de la diada ha anat a càrrec enguany de Sandra Gallardo, de l'Associació de Dones de Gandesa.


L'acte l'ha obert el president comarcal, Carles Luz, qui s'ha referit a la xacra social que representa la violència envers les dones i ha qualificat d'inadmissible la xifra de 48 dones mortes enguany a mans de la seua parella o exparella. Luz ha manifestat el compromís de les institucions terraltines en la eradicació de la violència masclista i ha lloat la tasca de prevenció i suport que efectuen els Serveis Socials del Consell Comarcal en aquest sentit. També s'ha referit a la importància de les associacions de dones en l'àmbit rural.

Durant la lectura del manifest, Sandra Gallardo ha manifestat "el rebuig a la violència masclista" i n'ha denunciat les causes que l'originen "amb la ferma voluntat de no detenir-nos fins eradicar-la". També ha posat de manifest  "la complicitat social i cultural dels missatges que fomenten el sexisme, de les imatges que tracten el cos de les dones com a objectes sexuals, de les narratives que emmascaren les agressions sexuals contra les dones i les fan responsables de l'agressió viscuda, de les actituds que promouen estereotips de gènere i rols patriarcals i de la banalització del masclisme". Davant d'aquesta situació, Sandra Gallardo ha demanat el desplegament efectiu de la llei catalana d'igualtat aprovada el juliol passat.

Per la seua banda, Francesca Monclús, psicòloga del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de la Terra Alta, ha moderat el cinema fòrum que ha constat de la projecció de quatre curtmetratges que han servit de base per al col·loqui posterior. S'han projectat els curtmetratges següents: 'El cas de Pilar i Laura', 'La màscara de l'amor'. 'El principi de la fi' i 'Dóna-li una bufetada', tots referits a situacions en què les dones pateixen discriminacions, situacions de risc i violència física i psicològica.