Cercar en aquest blog

11/06/2015

Subirà: "L'estat de conservació dels boscos d'un país indica el respecte i l'estima que tenen els seus habitants per la natura"


Seminari
 
La directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, ha presidit aquest migdia la cloenda d'un seminari tècnic sobre els boscos madurs que s'ha celebrat des de dimecres alParc Natural dels Ports. Aquest seminari, organitzat conjuntament amb el Grup de Conservació d'EUROPARC-España, ha tractat la importància dels boscos madurs com a referència per a l'avaluació de l'estat de conservació dels hàbitats forestals.
 
Subirà ha posat sobre la taula la necessitat de trencar algunes idees preestablertes, com que parlar de boscos madurs en àrees mediterrànies no té sentit, ja que bona part del territori ha estat transformada. En realitat, "hem de recuperar els referents perduts, ja que garanteixen gran part de la biodiversitat, especialment, la més amenaçada", ha afirmat. "A més", ha afegit, "tampoc no és cert que s'hagi d'intervenir silvícolament per conservar-los, ja que existien abans que els humans, i els boscos mediterranis porten dos milions d'anys existint". L'evidència és que tots els països del món occidental tenen els seus boscos madurs de referència, i la seva capacitat de conservar-los és directament proporcional a la maduresa de la seva societat. Segons la directora, "l'estat de conservació dels boscos d'un país indica el respecte i l'estima que tenen els seus habitants per la natura".
 
El Parc Natural dels Ports és un dels principals espais naturals protegits en l'àmbit mediterrani per a la conservació dels boscos. A més de disposar d'una bona mostra de boscos madurs, hi viuen 20 arbres declarats com a monumentals.
 
La importància dels boscos madurs
 
Aquests són un dels ecosistemes més complexos, rics i estables de Catalunya, però també un dels més escassos. El coneixement que es té de la biodiversitat que hi sobreviu, la seva dinàmica ecològica i la valoració de totes les dimensions del seu patrimoni excepcional han d'afavorir que siguin preservats per poder esdevenir referents en la gestió forestal sostenible de la resta de boscos del país.
 
Catalunya és un país eminentment forestal, però allò que abunda són els boscos joves, sovint atapeïts o de rebrot, que des de fa més de mig segle incrementen any rere any la seva superfície. En canvi, els boscos madurs ocupen una superfície extremadament reduïda, entorn del 2% de la superfície arbrada de Catalunya. En els darrers anys s'han desenvolupat notables iniciatives per millorar-ne el coneixement i també per garantir-ne la conservació.
 
El seminari tècnic
 
Durant tres dies, els assistents al seminari han debatut sobre la importància de la conservació dels boscos i sobre les fórmules per millorar-ne la gestió. A més, s'ha encetat una línia de treball per identificar referents que ajudin a avaluar l'estat dels hàbitats arbrats. Al llarg el dia d'ahir es van fer visites tècniques sobre la gestió de rodals de pi negre amb objectius de conservació.