Cercar en aquest blog

1/16/2016

Horta de Sant Joan recupera la representació de 'Les temptacions de Sant Antoni'

Les temptacions de Sant Antoni és la representació de la vida de Sant Antoni, que es feia en diversos pobles de la Terra Alta i del Matarranya, al voltant de la celebració de la festa de Sant Antoni, considerada a la zona com la festa d'hivern per excel·lència. Una de les característiques d'aquesta festa és l'encesa de fogueres, però, a principis del segle XX, a Horta de Sant Joan, com a molts pobles del voltant, es va deixar de fer la representació.

La Comissió de Festes, el Grup de Diables Foc i Flama, el Casal Municipal, amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan i el suport del Departament de Cultura, han recuperat aquesta representació avui dissabte, 16 de gener. La plaça de l'Església d'Horta de Sant Joan ha sigut l'escenari on han tingut lloc Les temptacions de Sant Antoni, una representació que va impressionar el mateix Picasso que, durant la seva primera estada al municipi va veure l'obra i en va fer diverses al·lusions als seus quadres.

En aquesta ocasió, el text de Les temptacions de Sant Antoni, que presenta el Grup de Diables Foc i Flama, és una adaptació en tres actes del text original, a partir de fragments de l'obra publicats a les Actes de les Primeres Jornades d'Estudi sobre la Terra Alta. Àngel Querol, fill del municipi, n'ha fet l'adaptació i la traducció al català, ja que el text original era en castellà.

En la representació hi han aparegut diversos personatges: Sant Antoni; Badal, amic i ajudant de Sant Antoni; Llucifer, el cap dels dimonis; l'arcàngel Sant Miquel, i diversos dimonis, entre els quals n'hi ha tres (un que va vestit d'advocat, un de dona, i una figura negra) que són els que intenten temptar el Sant.

En aquesta ocasió, la Festa de Sant Antoni d'Horta de Sant Joan ha començat a la tarda amb la recollida de pastes i altres productes destinats a la subhasta. A les 18.00 h s'ha celebrat la missa i benedicció d'animals a la plaça de l'Església on, a partir de les 19.00 h ha tingut lloc lloc la representació de Les temptacions de Sant Antoni, amb una durada aproximada d'uns 45 minuts. La festa ha seguit amb una botifarrada popular, aprofitant les brases de la foguera, i un sopar popular al Casal Municipal. 

Posteriorment, tindrà lloc la subhasta típica de Sant Antoni, una tradició recuperada fa uns quants anys per la Comissió per la millora del Convent de Sant Salvador i amb la col·laboració de la Comissió de Festes, en què se subhasten els productes que la gent d'Horta ha ofert. La recaptació d'aquesta subhasta va destinada íntegrament a restaurar el Convent de Sant Salvador. Per finalitzar la festa hi haurà un concert de música amb el grup All Covers i discomòbil, amb els dj's Christian Andres i Jang Agut.