Cercar en aquest blog

3/22/2016

Acord del ple de l'Ajuntament de Flix sobre Ercros

" La història de la fàbrica de Flix és com la del segle XX, una història plena de sobresalts. D'adaptació als canvis tecnològics i a les exigències dels mercats que, de manera implacable ha anat imposant el pas del temps. Però per damunt de tot, és la història d'una gent que amb tenacitat, visió i coratge  ha  anat esquivant un a un tots els obstacles que han sorgit en el camí. "

Antoni Zabalza 1997.

Avui el darrer d´aquests obstacles que relatava el President del Grup Ercros ens porta a aquest Ple :

Ercros Flix: darrera inversió mínimament significativa a Flix l´any 1997, fa gairebé 20 anys, 7.000 milions de pessetes, un 25 % amb origen públic. Des de llavors fins avui res de res, amb un deteriorament continuat de les plantes productives.

Una empresa, una factoria, no pot sobreviure sense inversió, sense manteniment en 20 anys. Flix ha viscut una situació complicada, cada vegada més, les dos darreres dècades, cada vegada més convençut que el seu futur no passa per Ercros. Poc a poc empreses com Inquide o Kemira que havien apostat per ubicar-se a Flix se n´adonen de qui tenen al costat i es desvinculen d´un perillós company de viatge, i busquen lluny de Flix el futur dels seus actius cercant solvència i fiabilitat i fugint d´Ercros.

La de Flix, una factoria que va ser el principal centre de producció, negoci i ocupació d´Erkimia, una factoria que durant dècades va generar extraordinaris beneficis que van acabar revertint en altres factories del grup, poc a poc Ercros va veure la de Flix com un problema que havia d'abordar separant el seu futur del municipi.

En paraules de la propia companyia : " Ercros continuarà esta política de ganar eficiencia, teniendo como objetivo el cierre de las plantas menos eficientes y competitivas ".

El tancament de la línea de clor de Flix, el separar els noms de Flix i Ercros és una prioritat per a la companyia, com bé diuen, no és un mitjà, és un objectiu que Ercros vol concretar en els propers mesos. Ho va intentar l´any 2013 amb arguments purament econòmics, ara els arguments són més clars, operatius i estratègics. Flix no té lloc en el futur proper de l´empresa. Estem, sense dubte, davant d´una deslocalització dins del mateix Estat.

Ercros al mateix temps i dins del mateix pla de reestructuració que pretén abordar en els propers mesos, contempla el tancament de la línia de clor de Flix al mateix temps que anuncia i anunciarà inversions milionàries en altres plantes del grup. Ja anunciades a Sabiñanigo, properament anunciada a Vilaseca. Que ningú es sorprengui Ercros ha de seguir fent fora de Flix el que està fent al nostre municipi, ha de continuar servint els mateixos clients amb els mateixos productes, però ho farà des d´altres factories del grup. Davant d'això no ens podem quedar parats i expectants, ningú s´hi quedaria. No sabem quines complicitats trobarà Ercros, la de la gent de Flix segur que no. La gent de Flix ha dit PROU.

La mateixa empresa que amb tota la tranquil·litat i aprofitant la poca concreció de la llei de residus i sols contaminats al seu informe d'auditoria de 2015 , concretament a la pagina 65 sols preveu una despesa de 2,94 milions d´euros pels propers nou anys per descontaminar 15 hres de terrenys a Flix, es a dir poc més de 300.000 euros per any…

La mateixa empresa que el passat més de març va demandar Acuamed i l´Ajuntament de Flix reclamant 20 milions d´euros per la utilització dels seus  terrenys del racó de la pubilla per dipositar els seus propis residus ja tractats extrets del riu…

La mateixa empresa que té gairebé 15 Hres de terrenys contaminats sense cap intenció de descontaminar-los

La mateixa empresa que ha dipositat un milió de tones de residus al fons de l'embassament…

La mateixa empresa que paga els seus tributs amb un any de retard a l´Ajuntament de Flix i garanteix el pagaments a la Seguretat Social hipotecant tots els seus terrenys de Flix, habitatges dels treballadors inclosos.

La mateixa empresa, Ercros, que en els darrers anys ha traït els seus jubilats,i ha fet fora desenes de treballadors  amb l'argument de garantir el futur de la planta…

Aquesta empresa, com tothom pot comprendre no trobarà la comprensió, ni la resignació de la gent de Flix ni del seu Ajuntament i esperem que no pugui trobar la tolerància ni la indiferència de l´Administració.

D´aquella Administració a la que maltracta quan li convé, que li renegocia  el deute, que li financia les inversions, que no li fixa terminis per descontaminar, que no l'obliga a prestar garanties que cobreixin els seus passius ambientals… aquesta Administració 
no pot observar impassible el que és una deslocalització encoberta . 

Per tot això i perquè entenem que Flix no es mereix les decisions d´Ercros ni la política d´Ercros envers el municipi i perquè estem convençuts que com deia el Sr. Zabalza aquest obstacle , tot i les dificultats extremes i la situació crítica, també el salvarem, es 
proposa el següent ACORD : 

1. Manifestar la nostra indignació per un anunci d'inversions que només és possible gràcies a la descapitalització continuada dels beneficis històrics de la planta de Flix, que ha vist com la reinversió en la mateixa ha estat nul·la durant els darrers 20 anys.

2. Remarcar que la viabilitat de la planta de Flix, amb clients i productes valorats al mercat, passa per una inversió inferior a la que ara es planteja. Desestimant aquesta opció, Ercros desatèn, una vegada més, qualsevol mínima Responsabilitat Social Corporativa envers Flix i el seu entorn, que es veu abocat a una situació d'extrema gravetat ocupacional a curt termini.

3. Lamentar que s'utilitzi, com a excusa de mal pagador, l'anunci de tancament futur per part d'altres empreses del sector per justificar una decisió que obeeix a raons estratègiques que pretenen desvincular el nom de l'empresa de Flix i els problemes ambientals que la mateixa Ercros hi ha generat. Estem doncs, davant d'una acció de deslocalització premeditada que no respon a criteris operatius ni econòmics.

4. Conscients que el futur industrial de Flix fa temps que no passa per Ercros, l'Ajuntament de Flix i la Generalitat de Catalunya estan impulsant un seguit de mesures per a la reindustrialització del municipi que compten amb Ercros com a col·laborador necessari -i forçat- pel que fa a la disponibilitat de terrenys. 

Lamentem l'evident ús propagandístic que Ercros fa d'aquestes accions, i que en res ajuda al bon fi de les mateixes.

5. Vista la disponibilitat de recursos econòmics per part d'Ercros, cal exigir que s'accelerin de forma dràstica els terminis de neteja dels terrenys industrials de Flix fins a la seua totalitat. L'actitud actual d'Ercros sembla pretendre que Flix es quedi amb els passius ambientals de la seua activitat mentre es traslladen els actius productius a d'altres emplaçaments de l'estat espanyol.

6. Donat que ni la població, ni els treballadors de Flix estan entre les prioritats d'Ercros, l'Ajuntament de Flix vol fer una crida a les administracions i agents socials a intensificar l'actual recerca d'alternatives econòmiques que garanteixin el futur del municipi.