Cercar en aquest blog

3/22/2016

Dissabte 26 de març, taula rodona sobre cooperativisme i gestió de l’espai agrari

L'associació Prioritat organitza una tertúlia per debatre sobre la problemàtica del relleu generacional i l'abandonament de terres, i com aquesta problemàtica pot amenaçar el manteniment del model de paisatge El debat sobre la problemàtica del relleu generacional en l'explotació agrària es posarà sobre la taula en la tertúlia "Cooperativisme, banc de terres i custòdia agrària. Tradició i innovació en la gestió de l'espai agrari", que organitza l'associació Prioritat en el marc de la Fira de les Cooperatives (26 de març, Castell de Falset).

La tertúlia s'iniciarà a les 12 h i comptarà amb la participació de les cooperatives Vinícola del Priorat i Celler de Capçanes, el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Consorci de la Serra de Llaberia.

El col·loqui abordarà en profunditat la pèrdua de producció que pateixen moltes cooperatives com a conseqüència de la jubilació dels seus socis, així com altres implicacions derivades d'aquesta problemàtica. 

Una d'aquestes implicacions és l'empobriment del mosaic agrari, provocat per l'abandonament de terres. És per això que Prioritat considera clau "encetar el debat del relleu en l'explotació agrària, ja que sense pagesos no hi ha paisatge agrari, i aquest és la base del paisatge cultural que el Priorat presenta a la UNESCO". En aquest sentit, Prioritat recorda també que "el nostre paisatge 
agrari sustenta el model propi d'explotació agrària que es vol mantenir, com a un dels objectius de la candidatura".

Per tots aquests motius, i en el marc del Pla de Gestió de la candidatura, l'associació fa una crida als principals agents del territori a assistir a la tertúlia, amb l'objectiu d'iniciar un procés de reflexió i debat que permeti treballar conjuntament i amb visió global en la recerca de solucions a aquesta L'àmbit de les cooperatives és clau en aquest procés i, de fet, des d'alguna ja s'han encetat  iniciatives, i també es treballa en temes de xarxa de custòdia des del Parc Natural. Altres institucions locals també es plantegen abordar la problemàtica i es tracta de compartir experiències i coordinar actuacions per tal de ser eficients i optimitzar recursos.

Prioritat subratlla que "el manteniment del paisatge agrari que hem heretat és clau per al futur del nostre territori, cal fer front comú davant qualsevol situació que l'amenaci".