Cercar en aquest blog

3/16/2016

Unió de Pagesos reclama al Govern un canvi urgent en la gestió de la fauna salvatge per la ineficàcia de les mesures aplicades fins ara contra els danys en l’agricultura

Unió de Pagesos reclama al Govern català un replantejament urgent en la gestió de la fauna salvatge a tot el territori, ja que les mesures aplicades en els últims anys han demostrat ser ineficaces tant per disminuir les poblacions de les diferents espècies, algunes de les quals com els senglars i els conills s'han convertit en veritables plagues, com per evitar els danys, cada vegada més elevats, als conreus i als ramats de muntanya. El sindicat té previst plantejar aquestes qüestions els pròxims dies en reunions amb els representants de la Direcció General de Polítiques Ambientals (fauna protegida) i als de la Direcció General de Forest (fauna cinegètica).

Per a Unió de Pagesos, l'augment constant de les captures de fauna salvatge en els últims anys, sobretot de senglars i conills, indica un increment de les poblacions sense aturador, mentre els danys que ocasionen van més enllà de les pèrdues econòmiques en els conreus, ja que han fet perdre moltes collites, o del fet que molta pagesia s'ha vist obligada a haver de canviar de cultiu; també posen el risc la continuïtat de les explotacions agràries.

L'espècie que causa més danys a tot Catalunya és el senglar, amb una població estimada de 60.000 exemplars, segons dades del departament d'Agricultura. Les captures han anat augmentant any rere any, arribant la temporada 2014-2015 –la darrera de la que es disposen dades- als 36.447 exemplars (34.789 en àrees privades de caça, 687 en les reserves nacionals de caça i 971 en les zones de caça controlada). Només les captures en les àrees privades de caça han augmentat un 54% entre el 2000 i el 2015.

Tot i que el període hàbil de caça va de setembre a finals de març, entre juny a agost també es pot caçar amb una comunicació (4.473 a tot Catalunya). A més, el 2015 es van atorgar un total de 1.026 autoritzacions excepcionals de caça per danys de senglar a tot Catalunya (un 54,29% del total de 1.890 autoritzacions que es van atorgar).  

Tenint en compte aquesta situació, Unió de Pagesos demana una nova normativa en la gestió de fauna, a més d'una llei de caça catalana que reivindica des de fa molts anys, que faci compatibles les necessitats tant de pagesos com de caçadors, i que superi l'actual, que és del 1970. El sindicat considera imprescindible disposar d'una normativa que es basi en censos de fauna públics, basats en criteris tècnics, que s'actualitzin periòdicament per saber amb més exactitud quan i com cal actuar per rebaixar les superpoblacions de fauna fins a nivells assumibles per a l'agricultura i aconseguir, d'aquesta manera, reduir els danys que actualment pateixen les explotacions agràries.

La mesura d'emergència cinegètica proposada per Unió de Pagesos, que permet actuar a l'administració per reduir superpoblacions en cas de danys i quan es demostra la falta o la incapacitat d'actuació dels titulars de la zona declarada en emergència, tampoc és, a la pràctica, una eina eficient, ja que no disposa d'un protocol per una aplicació eficaç que garanteixi que es prenen totes les mesures necessàries per reduir la població per sota dels llindars d'emergència.

D'altra banda, en el cas dels voltors, sobretot a la primavera, època de més risc d'atacs, el sindicat demana a l'administració que es facin realment efectives les mesures de suport als ramaders, la vigilància de les zones de risc d'atacs per part del cos d'agents rurals i, si és necessari, que es foragitin els voltors. Unió de Pagesos reclama al Govern que deixi de negar l'existència dels atacs, que actuï per prevenir-los, i que siguin veterinaris els que facin els peritatges dels danys per compensar els efectivament produïts. El sindicat considera que l'administració no pot continuar negant que els voltors ataquen bestiar viu que no està moribund: una vaca o euga que està parint, fins i tot en un part amb complicacions, no és un animal necessàriament moribund, com tampoc ho és un vedell.

Pel que fa a les espècies ja extingides i reintroduïdes, com és el cas de ós bru al Pirineu, Unió de Pagesos defensa que es limiti i que, tenint en compte que la població d'aquest animal segueix creixent, no s'haurien d'alliberar més exemplars, ja que l'augment d'aquesta població és incompatible amb l'activitat ramadera. Cal reforçar les mesures per evitar els atacs a les vaques i al bestiar equí i boví, que també han començat a patir-ne els danys.