Un dels projectes de compostatge a Bolívia |
L'ARC i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), del Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, estan donant suport a aquest país des de l'any 2008. El programa que s'hi desenvolupa, amb una inversió de més de 500.000 euros, és un dels més quantiosos en cooperació directa de la Generalitat de Catalunya en termes d'impacte.
Cooperació d'àmbit nacional
Aquest programa ha permès consolidar i reforçar les institucions nacionals en matèria de residus; elaborar les diagnosis i programes de gestió tant a l'àmbit nacional com departamental; promulgar la llei boliviana de residus i avançar cap al seu desplegament. També ha posat les bases per a l'establiment d'un model de gestió de residus a nivell municipal, mitjançant la implementació de projectes replicables, és a dir que es puguin dur a terme en altres indrets. Alhora, s'han portat a terme nombroses actuacions de difusió, comunicació i formació, d'entre les quals es pot destacar l'organització d'un diplomat de gestió integral de residus adscrit a una de les universitats públiques bolivianes més rellevants.
El Consell de Direcció de l'ARC també ha aprovat la redacció d'una addenda a aquest conveni marc, per a aquest any 2016, per donar suport tècnic a Bolívia, entre d'altres, per a les següents actuacions:
· Desenvolupar la llei de residus, mitjançant la continuació de la diagnosi de residus industrials, l'estudi d'aspectes de responsabilitat ampliada del productor i/o l'anàlisi de la gestió de residus de la construcció.
· Replicar projectes de recol·lecció selectiva i plantes de compostatge, dinamitzar la xarxa de compostatge i/o incidir en programes que vinculen residus i inclusió social.
L'ARC invertirà en aquesta primera addenda 50.000 euros, que sumats a la participació de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i del Ministeri de Medi Ambient i Aigua bolivià, permetrà avançar en aquestes actuacions.