Cercar en aquest blog

4/08/2016

El conseller Mundó agraeix la diligència dels jutjats d'Amposta en l'accident de Freginals


.

El titular de Justícia visita la primera oficina judicial de les Terres de l'Ebre

 

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha agraït avui "l'esforç de tot l'equip dels jutjats d'Amposta"que es va fer càrrec de l'accident d'autocar a Freginals. Mundó ha destacat la dedicació de tots els professionals,"que ha anat molt més enllà de l'exigible".El titular de Justícia ha fet aquestes declaracions durant la visita a la primera oficina judicial que el Departament ha posat en marxa a les Terres de l'Ebre, que ha tingut lloc als jutjats de la capital del Montsià.

 

El conseller ha recollit les primeres impressions del personal que s'encarrega de l'impuls d'aquest canvi en l'organització judicial i ha ressaltat "el compromís dels professionals per aconseguir que l'oficina judicial a Amposta esdevingui un èxit". En aquest sentit, el conseller ha remarcat que "amb la nova organització d'aquesta oficina podrem atendre millor a tots els ciutadans que s'adrecin als jutjats i escurçar la resolució dels casos".

 

 

L'oficina judicial a Amposta

 

El funcionament de jutjats aïllats els uns dels altres que ha existit fins ara desapareix i  es creen els serveis comuns, que són oficines que concentren tasques més especialitzades, de tramitació però també administratives, per fer més àgil i eficaç la resposta judicial a les peticions dels ciutadans.

 

Els funcionaris assisteixen directament els jutges, i els lletrats –antics secretaris judicials- assumeixen les tasques de gestió, així com les processals. D'aquesta manera, s'allibera els jutges d'aquesta feina de gestió i poden concentrar-se en la funció d'administrar justícia.

 

La nova manera de treballar també implica una nova estructura del personal. A Amposta 50 persones en total -entre lletrats de l'Administració de justícia i funcionaris del partit judicial i de la fiscalia-  han rebut formació adaptada al seu lloc de treball a través del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

 

D'altra banda, el disseny de l'oficina judicial implica potenciar les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a la justícia. Això permetrà impulsar l'expedient judicial electrònic i la interconnexió entre els diferents agents jurídics (advocats, procuradors, etc.) per evitar la duplicitat de tràmits i facilitar l'accés a la informació, com també estalviar molèsties innecessàries als ciutadans o professionals en reclamar-los documents que ja figuren en registres públics.

 

A Amposta s'han actualitzat els procediments judicials amb l'entrada de l'oficina judicial, cosa que repercutirà en una major agilitat a l'hora de treballar. Així mateix s'han revisat, tramitat i inventariat 2.970 assumptes d'execució en reclamació de quanties, de les quals han retornat als ciutadans 161.421,72 euros.

 

El partit judicial d'Amposta, que dóna servei a una població de 70.000 habitants,  ha comptat fins ara amb quatre jutjats de 1a instància i instrucció, un d'ells amb competències en violència sobre la dona (VIDO).

 

L'any 2015 van entrar als jutjats d'Amposta un total de 8.438 expedients judicials i se'n van resoldre 8.641, alguns d'anys anteriors.

 

A Catalunya són ja vuit les oficines judicials que treballen amb aquest nou sistema: Girona, Olot, la Seu d'Urgell, Cornellà de Llobregat, el Vendrell, el Prat de Llobregat, Amposta i Balaguer. Està previst que el Departament de Justícia, d'acord amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, continuï el desplegament -que es va iniciar el setembre de 2012 a Girona- a Sant Boi de Llobregat.

 

 

Tres nous funcionaris per a la nova Fiscalia d'Amposta

 

El conseller ha anunciat que el Departament de Justícia dotarà la Secció Territorial de la Fiscalia que el Ministeri Fiscal ha creat a Amposta amb tres funcionaris nous: dos del cos de tramitació judicial i un del cos d'auxili judicial. Per la seva part, el Ministeri Fiscal hi destinarà dos fiscals i un advocat fiscal. La previsió és que es posi en marxa el mes d'octubre d'enguany.