Cercar en aquest blog

4/08/2016

Unió de Pagesos denuncia que la inoperància del Ministeri a l’hora d’autoritzar productes fitosanitaris suposa pèrdues milionàries per a la pagesia catalana


 

Unió de Pagesos denuncia que la manca de diligència dels responsables del registre de fitosanitaris del ministeri d'Agricultura a l'hora de tramitar les sol·licituds de nous productes, autoritzar el reconeixement mutu dels autoritzats en altres estats membres o autoritzar ampliacions d'ús a conreus tipificats d'usos menors com l'avellaner, juntament amb la poca predisposició demostrada per atorgar les autoritzacions excepcionals d'aquests productes necessaris per a la pagesia estan provocant pèrdues milionàries al sector agrari català. Per això, el sindicat exigeix que es desencallin amb la màxima celeritat les peticions pendents de registrar-se.

 

Fruita dolça. El fet de no haver pogut utilitzar productes amb spinetoram (Delegate) per al control de la psil·la, una de les malalties més problemàtiques del perer, el 2015 (el producte va rebre autorització excepcional el 2014 per part del Ministeri però no per al 2015 tot i que s'ha presentat la sol·licitud requerida) ha suposat unes pèrdues econòmiques per als productors de pera catalans de prop de 21 milions d'euros (la taula 1 adjunta mostra les pèrdues estimades en cada província), que es podrien repetir el 2016 en cas que es tornés a denegar l'autorització. És a dir, per cada quilo de pera produïda, el pagès té un sobrecost o lucre cessant de 0,10 €/kg per no poder fer servir aquest producte, fet que també el posa en desavantatge respecte als competidors.

 

Cal tenir en compte que el Delegate permet que el control de la psil·la es pugui efectuar amb dos tractaments anuals que suposen aplicar 300 grams de producte fitosanitari per hectàrea i any. El control de la psil·la amb altres productes suposa unes pèrdues del 20% del rendiment (pels danys provocats per la psil·la, que impossibiliten la comercialització en fresc de les peres danyades), i una major quantitat de fitosanitaris a emprar (1,5 litres de producte a base d'abemectina per hectàrea i any, més 1,23 litres de producte a base d'imidacloprid per hectàrea i any, més 50 kg de caolí per hectàrea i any, més 600 g de fitosanitari a base de fenoxycarb per hectàrea i any.

 

Així, si es pogués utilitzar spinetoram caldrien 3.272 kg de producte fitosanitari per controlar la psil·la a Catalunya, mentre fent servir alternatives es necessiten 305.424 kg de caolí, 6.545 kg de producte a base de fenoycarb, 16.362 litres de producte a base d'abemactina i 13.417 litres de producte a base d'imidacloprid.

 

Portugal sí que va autoritzar l'any passat productes amb spinetoram per al control de la psil·la de la pera. 

 

En poma i pera, un altre producte requerit pel sector és la Kasugamicina, que s'utilitza en altres estats de la Unió Europea (UE) com Alemanya, Àustria, Hongria, i altres com Suïssa, que exporten poma i pera a la UE, per al control del foc bacterià. Unió de Pagesos recorda que les comarques del Segrià, Noguera, Urgell, Pla d'Urgell i Garrigues van perdre l'any passat la condició de zona protegida de foc bacterià i que, per tant, necessiten eines que els permetin fer un control efectiu d'aquesta malaltia. L'any 2015 el departament d'Agricultura va fer arrencar 180 parcel·les de fruita de llavor en aquestes comarques sense pagar indemnització a la pagesia afectada, que es troba en situació d'indefensió, sense indemnitzacions en cas d'haver d'arrencar i destruir la plantació i sense productes fitosanitaris suficients per controlar la malaltia.

 

Per al sindicat, un altre exemple d'ineficiència del ministeri d'Agricultura es troba en les autoritzacions excepcionals per poder controlar lamosca suzukii dels cirerers. L'any passat, el Ministeri va acabar autoritzant els productes fitosanitaris amb spinosad l'11 de maig, i amb dimetoat el 20 de maig; productes que, d'altra banda, tenen un termini de seguretat de 7 i 14 dies, respectivament. D'aquesta manera, les plantacions i territoris amb varietats més primerenques de cirera ja no van poder utilitzar aquests fitosanitaris per haver estat autoritzats massa tard, com va passar al Baix Llobregat, Ribera d'Ebre i Baix Segrià, on a principis de maig ja estaven collint cireres.

Arròs. En aquest sector es quantifiquen pèrdues econòmiques importants al no disposar de matèries actives efectives contra la Pyriculària, un fungicida només controlable mitjançant l'ús de Triciclazol (BIM de nom comercial), pendent de la seva renovació final per part de la Unió Europea. En el cas que no s'aprovi la seva renovació, els camps d'arròs de Catalunya podrien patir pèrdues del 25% de mitjana anual de la producció, uns 490 euros per hectàrea, (10 milions d'euros de pèrdues a tot Catalunya).

 

Unió de Pagesos també ha defensant per a l'arròs la necessitat de disposar de les següents matèries actives i productes, a més del Triciclazol (BIM): Oxadiazó (Ronstar), Quinclorac (Facet) i Propanil. Gràcies a les negociacions del sindicat amb Agricultura i amb el Ministeri s'ha aconseguit l'aprovació de l'ús excepcional a Catalunya de la matèria herbicida Oxadiazó, herbicida efectiu contra Heteranthera, Echinochloa, i Cyperus, fins el proper 12 de juliol de 2016. De moment no se n'ha aconseguit l'autorització del Triciclazol, Propanil i Quinclorac. De fet, d'aquests dos darrers herbicides efectius contra el mill blanc, pràcticament només pot utilitzar-se el Quinclorac, amb el consegüent perill de resistències i de futures pèrdues.

 

Fruita seca. Pel que fa a l'avellaner i l'ametller, la manca de matèries i productes autoritzats té conseqüències greus al tractar-se de cultius minoritaris a la Unió Europea, el que també dificulta l'interès de les cases comercials en la seva defensa. Per a Unió de Pagesos, és especialment preocupant la manca d'insecticides autoritzats contra aranya, tant en ametller com en avellaner, ja que només existeix un producte registrat però és ovocida i no insecticida; per tant, no resulta efectiu quan es detecta la plaga. Els darrers estius, més càlids de l'habitual, han fet encara més difícil el control de la plaga. La davallada mitjana de producció estimada pel sindicat que pot provocar l'aranya és del 15% de la producció, amb unes pèrdues econòmiques de 10,2 milions d'euros en ametller i tres milions d'euros en avellaner.

 

A més, en el cultiu de l'ametller no hi ha fungicides autoritzats, i en avellaner, a partir de l'any vinent, és probable que tampoc en quedin contra la plaga del diabló. En aquest sentit, Unió de Pagesos reclama al departament d'Agricultura que enviï les peticions d'autoritzacions excepcionals de fitosanitaris per ametller i avellaner al ministeri d'Agricultura amb la màxima celeritat, tal i com es va comprometre en la darrera reunió de la Mesa de l'ús sostenible de productes fitosanitaris del passat 9 de març, i que el Ministeri els autoritzi urgentment.

 

Unió de Pagesos també recorda que les normes relatives a l'alimentació i a l'agricultura de l'Organització Mundial del Comerç, les quals depenen de la Organització de les Nacions Unides per l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), -cal recordar que l'Organització Mundial de la Salut està integrada també dins de Nacions Unides-, regulen les normes sanitàries i fitosanitàries de la producció agrària. Al món hi ha 1.333 matèries actives fitosanitàries, però a Europa només estan aprovades 484. El sindicat comparteix les exigències del sistema de producció d'aliments europeu, que té els majors estàndards de qualitat en seguretat humana, alimentària, respecte pel medi i pel benestar animal del món; ara bé, Unió de Pagesos també exigeix que el sobrecost de tot aquest esforç es vegi compensat per al productor. El sindicat, a més, creu necessari que el consumidor pugui identificar i reconèixer fàcilment si un producte alimentari està produït sota els estàndars europeus de producció agroalimentària o no.

 

 

 

 

 

 

 

PÈRDUES ECONÒMIQUES PER NO PODER USAR SPINOTERAM (DELEGATE)

PER AL CONTROL DE LA PSILA DEL PERER (TAULA 1)

 

 

Lucre cessant (pèrdues econòmiques en €)

Sobrecost producció (en €)

Total sobrecost i lucre cessant (€)

Fitosanitari necessari a base spinetoram (en kg) per al control de la psil·la

Quantitat de producte fitosanitari usat a base d'altres productes (kg o l)

Kg caolí

kg de fenoxycarb

litres abamectina

litres  imidacloprid

Barcelona

         61.990  

        7.350  

         69.340  

                        10,50  

        980  

           21  

          53  

             43  

Girona

       735.168  

       78.120  

       813.288  

                      111,60  

    10.416  

         223  

        558  

           458  

Lleida

   17.637.375  

  2.177.280  

   19.814.655  

                    3.110,40  

  290.304  

       6.221  

    15.552  

       12.753  

Tarragona

       132.032  

       27.930  

       159.962  

                        39,90  

     3.724  

           80  

        200  

           164  

Catalunya

   18.566.565  

  2.290.680  

   20.857.245  

                    3.272,40  

  305.424  

       6.545  

    16.362  

       13.417  

Pèrdues estimades segons les dades definitives de superfície i producció provincial del departament d'Agricultura del 2014 i del preu obtingut pel pagès el 2015 en pera (departament d'Agricultura).

 

 

 

 

 

 

PÈRDUES ECONÒMIQUES PER NO PODER UTILITZAR TRICICLAZOL (BIM) PER AL CONTROL DE LA PYRICULÀRIA EN ARRÒS(TAULA 2)

 

Superfície (ha)

Pèrdues econòmiques (€)

Barcelona

               -    

                                               -    

Girona

            943  

                                   462.070  

Lleida

              29  

                                      14.210  

Tarragona

        19.807  

                                9.705.430  

Catalunya

        20.779  

                             10.181.710  

Pèrdues estimades segons les dades definitives de superfície i producció provincial del departament d'Agricultura 2014 i del preu obtingut pel pagès el 2015 en arròs (DAAM).

 

 

PÈRDUES ECONÒMIQUES PER MANCA DE PRODUCTES AUTORITZATS

PER AL CONTROL DE L'ARANYA EN AMETLLER (TAULA 3)

 

 

 

Superfície (ha)

Producció (tones)

Pèrdues

econòmiques (€)

Barcelona

              815  

                   506  

                        296.161  

Girona

                28  

                     16  

                            9.365  

Lleida

         16.766  

                8.417  

                      4.926.459  

Tarragona

         20.395  

                8.488  

                      4.968.015  

Catalunya

         38.004  

              17.427  

                    10.200.000  

 

Pèrdues estimades segons les dades definitives de superfície i producció provincial del departament d'Agricultura 2014 en ametlla i del preu obtingut pel pagès 2015 en ametlla.

 

 

PÈRDUES ECONÒMIQUES PER MANCA DE PRODUCTES AUTORITZATS

PER AL CONTROL DE L'ARANYA EN AVELLANER (TAULA 4)

 

 

Superfície (ha)

Producció (tones)

Pèrdues econòmiques (€)

Barcelona

              78  

                    57  

                         13.519  

Girona

            947  

               1.079  

                       255.910   

Lleida

                9  

                      9  

                           2.135  

Tarragona

        11.264  

             11.504  

                     2.728.437  

Catalunya

        12.298  

             12.649  

                     3.000.000  

 

Pèrdues estimades a partir de les dades definitives de superfície i producció provincial del departamento d'Agricultura 2014 en avellana i del preu obtingut pel pagès DAAM 2015 en avellana.