Cercar en aquest blog

4/08/2016

Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc revolucionen les xarxes socials amb una campanya que mostra com conjugar el verb llegir amb els diversos dialectes

Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc continuen apostant amb força per les xarxes socials com a mitjà de difusió i enguany han potenciat encara més aquest aspecte amb la creació de continguts audiovisuals especials. Així, han creat un doble espot en què els protagonistes conjuguen el verb llegir amb els diversos dialectes de la llengua catalana. El primer es va enregistrar fa unes poques setmanes a Barcelona, a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, i el segon s'enregistrarà a Móra d'Ebre aquesta setmana. En tots dos casos s'ha fet un càsting previ per escollir persones d'edats i accents diversos que facin visibles els àmbits de les fires.

Aquestes accions singulars de promoció lliguen molt bé amb la filosofia de foment de la participació, l'àmbit d'ambdues fires i el gran objectiu a aconseguir que és la promoció de la lectura abraçant la gran diversitat lingüística del català. L'objectiu és que la gent d'arreu dels Països Catalans senti seues les dues fires i vinguin a Móra d'Ebre per demostrar-ho. En el cas del cartell de Litterarum, hi van col·laborar una dotzena de persones catalanoparlants de Barcelona, València, Mallorca, Lleida i el Matarranya, que van aportar la riquesa lingüística i el missatge clar d'unitat de la llengua catalana. El cantautor Sanjosex va cedir la seua cançó «Llegeixo», de manera desinteressada, perquè s'utilitzés com a banda sonora de l'anunci.

Pel que fa a l'anunci de la Fira del Llibre Ebrenc, s'ha volgut demostrar la gran varietat que existeix en la zona de transició ebrenca amb variants com llegixo, llegisco, llijo, llijco i lligisco, les quals formen part del subdialecte tortosí. La gravació de l'anunci s'ha realitzat davant del mític pont de Móra, imatge reconeguda de la capital de la Ribera d'Ebre, per fer palès el lloc on realitzen ambdues fires, i ha comptat amb la participació de diverses persones de l'organització, càrrecs electes i persones reconegudes de la comarca.

De moment, del primer espot enregistrat a Barcelona se n'han aconseguit 273 comparticions i més de 160 M'agrada al Facebook de Litterarum i s'ha visualitzat prop de 20.000 vegades.

Litterarum, fira d'espectacles literaris arriba enguany a la novena edició i se celebrarà del 27 al 29 de maig, tot coincidint en dates amb la Fira del Llibre Ebrenc a Móra d'Ebre. Està organitzada per l'Ajuntament de Móra d'Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes, mentre que la Fira del Llibre Ebrenc l'organitzen l'Ajuntament de Móra d'Ebre, el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, l'Institut Ramon Muntaner i el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.