Cercar en aquest blog

4/25/2016

TROBADA D’ESCOLES VERDES A TORTOSA

El proper dijous 28 d'abril es celebrarà a Tortosa la Trobada d'Escoles Verdes de Terres de l'Ebre, que comptarà amb la participació de 17 centres de primària i secundària de les comarques del Baix Ebre, Montsià, i Terra Alta.

En total més de 80 persones, entre professors i alumnes es reuniran per tal de compartir experiències, propostes i idees relacionades amb com podem millorar l'educació per a la sostenibilitat a les escoles i instituts verds, i per extensió, al seu entorn més proper, al territori.

La trobada tindrà lloc a les dependències del Centre de Recursos Pedagògics. Durant el matí hi haurà grups de treball, tant de mestres com d'alumnes, en els quals els participants podran conèixer experiències tan del territori com d'alguns centres i ponents de fora del territori. 

Després de dinar a les mateixes instal·lacions, per la tarda es realitzarà una acció conjunta que consistirà en una plantada d'espècies com el romaní, la sàlvia, la farigola i l'espernallac  als voltants del centre, totes elles espècies de baix consum d'aigua. Es tracta d'una acció relacionada amb la necessitat de racionalitzar l'ús de l'aigua al nostre territori.

Enguany, l'eix conductor de la Trobada d'Intercanvi és la Participació al centre educatiu, un dels pilars fonamentals dels centres del programa, que promouen la participació activa de tota la comunitat educativa – mestres, alumnes i famílies – com a eina fonamental per a educar futurs ciutadans crítics, actius i compromesos que siguin capaços de transformar la societat i donar resposta als actuals i futurs reptes ambientals.

Aquestes Jornades d'Intercanvi Territorial estan organitzats per la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat amb la col·laboració del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. La de Tortosa és una de les onze trobades que enguany es realitzaran a tot el territori català.

Des de fa més de 15 anys, tant la Generalitat de Catalunya –a través del Programa Escoles Verdes– com diferents ajuntaments –a través d'Agendes 21 escolars o Programes d'educació ambiental– impulsen programes d'educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius, tot promovent la participació i implicació de tota la comunitat educativa. Tots aquests programes tenen objectius coincidents. Per això, la Generalitat de Catalunya i un grup d'ajuntaments han acordat cooperar a fi que, mitjançant la coordinació i la suma d'esforços, aquestes iniciatives ambientals adreçades a la comunitat educativa es beneficiïn d'aquesta 
col·laboració institucional al territori.

En aquest marc neix, l'any 2009, la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), formada per la xarxa d'Escoles Verdes i xarxes locals que promouen programes d'educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius de Catalunya. Actualment, a Catalunya hi ha 640 centres que formen la Xarxa d'Escoles Verdes que formen part de la XESC i a la Demarcació de Tarragona ja som 143 les Escoles Verdes.