Cercar en aquest blog

8/28/2016

Anellats una vuitantena de polls de flamenc al Parc Natural del Delta de l'Ebre


flamencs ebre anellament
El Parc Natural del Delta de l'Ebre ha acollit aquest diumenge el novè anellament científic de polls de flamenc nascuts a la Punta de la Banya, a Sant Carles de la Ràpita (Montsià), únic indret a Catalunya de cria d'aquesta au. En total, s'han anellat una vuitantena de polls, en una operació que  vol aprofundir en el coneixement de la biologia d'aquests ocells i promoure més activament la seva conservació.
 
L'anellament ha mobilitzat més de 200 persones: tècnics del Parc Natural del Delta de l'Ebre i d'altres parcs naturals de Catalunya, anelladors acreditats, membres de les diferents entitats representades als òrgans rectors del Parc (pescadors, caçadors, agricultors, comunitats de regants i representants d'ajuntaments, etc.) i voluntaris del Parc.
 
Els parcs, vertebradors del territori
 
La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, que ha participat en l'anellament, ha posat de relleu que "els parcs naturals són veritables estructures d'Estat que vertebren el territori a molts nivells a través de la gestió: conserven la  biodiversitat, fomenten la recerca i l'educació ambiental, busquen la implicació de diferents sectors i activitats com aquesta en són una bona mostra".
 
Subirà ha agraït la tasca dels voluntaris i de les institucions que han donat suport a l'anellament i, en aquest sentit, ha remarcat que els 200 participants "han tingut una experiència única en què conflueixen la participació, l'educació i el voluntariat ambientals, la recerca i la conservació de la biodiversitat".
 
En l'operatiu d'aquest diumenge també hi han pres part el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles; el director del Parc Natural del Delta de l'Ebre, Francesc Vidal; l'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, i el president de la Junta Rectora del Parc, Pascual Chacón.
El Parc Natural del Delta de l'Ebre pretén amb aquest anellament ampliar el seu suport a diferents projectes científics, divulgatius i de sensibilització sobre la població dels flamencs de la Mediterrània occidental. Dels 3.099 polls de flamencs anellats al delta de l'Ebre des del 2004, actualment es disposa informació de 2.335 individus (75% del total) i s'han realitzat un total de 14.371 lectures d'anelles de PVC. Enguany, s'han recomptat  al parc 898 parelles de flamenc.
 
Les observacions de flamencs nascuts al delta de l'Ebre es distribueixen per 14 països, per bé que el 84,6% es concentren entre França (45,5%), l'Estat espanyol (22,6%) i Itàlia (16,6%). No obstant això, també existeixen observacions de flamencs nascuts al delta de l'Ebre a Algèria, Grècia, Israel, Líbia, Marroc, Mauritània, Montenegro, Portugal, Senegal, Tunísia i Turquia.