Cercar en aquest blog

8/27/2016

Les regates de la Festa del Riu de Móra d'Ebre aconsegueixen la participació de vint-i-dos tripulacions de muletes

La Festa Major de Móra 'Ebre va viure un dels seus actes més destacats la tarda del dissabte 27 d'agost, amb motiu de la celebració de l'edició 2016 de la Festa del Riu, la més antiga i tradicional de l'Ebre català. Les curses de muletes (petita embarcació fluvial) van ser altre cop el principal al·licient de la festa, amb una participació rècord de 22 tripulacions dividides en tres categories: infantil-cadet, femenina i masculina.

La 'Marta' de Flix va ser la muleta guanyadora de la regata masculina, considerada la categoria reina d'aquestes competicions ebrenques, seguida de la 'Venus' de Móra la Nova i la  'Garbinada' de Móra d'Ebre. En quarta posició va entrar la 'Xateta' (Móra la Nova) i les muletes de Móra d'Ebre 'Núria', 'Arriscada', 'Ròbur' i 'Nikephoras'.

En la categoria femenina es va imposar la 'Garbinada', de Móra d'Ebre, seguida de la 'Marta', de Flix; la 'Núria', de Móra d'Ebre; la 'Xateta', de Móra la Nova; la 'Ròbur' (Móra d'Ebre); la 'Venus' (Móra la Nova), i l''Arriscada' i la 'Nikephorats', totes dos de Móra d'Ebre.

Finalment, en la categoria infantil-cadet mixta, la primera posició va ser per a la 'Núria', de Móra d'Ebre, seguida de la 'Marta' (Flix), la 'Venus' i la 'Xateta' (Móra la Nova), i les embarcacions de Móra d'Ebre 'Ròbur' i 'Arriscada'.

La Festa del Riu de Móra d'Ebre es va iniciar amb el nomenament de l'activista cultural morenc Santi Alfonso com a Daliner d'Honor de la festa, que vol ser un reconeixement a persones que per motius diversos han ajudat a fer més important i reconeguda aquesta celebració. L'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol, va lliurar a Santi Alfonso el mocador i del dalí o bastó que portava antigament el sirgador principal d'un llagut, el qual anava al capdavant de la sirga ajudant-se amb el dalí. L'acte es va complementar amb una actuació musical i de dansa per part del grup Trencadansa, que també va fer una exhibició de vestimenta tradicional catalana de festa de finals del segle XIX i principi del segle XX, època en què ja està datada la Festa del Riu de Móra d'Ebre.

També va tindre lloc la competició de sirgadors, una activitat que enguany va arribar a l'octava edició i que consisteix a estirar amb una sirga una muleta d'uns mil quilos de pes. El guanyador va ser el garcià Joan Vicent Ripoll, amb una marca de 10 segons. La resta de participants van ser Jaume Rojals, de Tivissa; Francesc Sanahuja, de Móra la Nova; Karim Hachimi, de Móra d'Ebre; i Toni González, de Miravet.

La travessa del riu nedant va ser una altra de les proves celebrades en aquesta festa, amb una participació de sis nadadors. El guanyador va ser Xavier Muñoz. Altres activitats celebrades a la Festa del Riu va ser la solta de síndries i melons i l'exhibició de rem en llagut català a càrrec de l'equip infantil del Club Nàutic de Móra d'Ebre.

La Festa del Riu de Móra d'Ebre va comptar també amb una exposició sobre la pesca fluvial a la població al llarg del passeig de l'Ebre, la degustació de la beguda dels sirgadors (cafè suau amb rom) i la participació en els actes de la banda municipal i la parella de gegants Sirgadors.

L'organització de la festa va anar càrrec del Club Nàutic de Móra d'Ebre i l'Ajuntament, amb la participació del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, i el suport del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, la Diputació de Tarragona i l'Institut Ramon Muntaner.