Cercar en aquest blog

9/08/2016

El govern municipal duu al Ple la reforma del Reglament Orgànic Municipal (ROM) amb l'objectiu d'actualitzar i ordenar el funcionament intern de l'Ajuntament

El Ple ordinari del mes de setembre preveu fer l'aprovació inicial del Reglament Orgànic Municipal (ROM), l'instrument d'organització interna que disposen tots els ajuntaments, que regula els diferents òrgans del consistori i que, en el cas de Tortosa, continuava vigent el de 1985. El ROM regula el funcionament dels Plens municipals, les juntes de govern i de portaveus, entre d'altres. L'alcalde, Ferran Bel, ha dit que el nou Reglament té per objectiu actualitzar l'anterior i, en el cas de les sessions plenàries, ordenar i facilitar el debat. Bel ha lamentat les crítiques de dos dels grups de l'oposició, Movem i PSC, a qui ha acusat de "no fer els deures" durant els vora dos mesos que han disposat de la informació del nou ROM, que inicialment havia de dur-se a aprovació en un Ple al mes de juliol, però l'equip de govern va atendre la petició d'ajornar-ho al setembre perquè tots els grups tinguessin més temps de valorar la proposta. En tot aquest temps, ha explicat l'alcalde, no ha arribat cap suggeriment per part de cap grup de l'oposició, exceptuant la petició del PSC efectuada en comissió informativa aquesta setmana demanant un nou ajornament.

Arribats en aquest punt, l'alcalde considera que "tothom ha tingut temps suficient per estudiar un document tècnic de 24 pàgines" i que es porta al proper Ple per tal de donar compliment al previst en el Pla d'Actuació Municipal (PAM). Bel ha rebutjat les acusacions que el nou ROM limita la participació al Ple, i ha recordat que la limitació del número de mocions i la regulació del temps d'intervencions es produeix en la majoria d'ajuntaments i demés administracions, i que es fa per tal d'ordenar i facilitar el debat. Cada moció tindrà un temps limitat d'exposició per part del ponent i de les intervencions posteriors dels grups, rèpliques i contrarèpliques. La durada del debat d'una moció, amb el nombre actual de grups municipals, pot arribar als 40 minuts. L'alcalde ha recordat que "en els últims mesos ha sorgit una mena de competició entre alguns grups a veure qui presentava més mocions, moltes de les quals eren rèpliques de les enviades per les direccions dels partits". Pel que fa als precs i preguntes, es regula el temps d'intervenció però no el nombre total dels que es presenten. Bel ha lamentat que l'oposició no s'hagi avingut a negociar durant tot aquest temps cap proposta, exceptuant la petició del portaveu de Movem-ET que es va oferir a aprovar el ROM si el seu grup disposava de la possibilitat de poder presentar 2 mocions i la resta una per grup, iniciativa que l'l'alcalde va rebutjar de principi.

En resum, l'alcalde, qua ha comparegut acompanyat del portaveu del grup d'ERC, Josep Felip Monclús, i ha excusat l'absència de la portaveu de CiU, Meritxell Roigé, per trobar-se fora de la ciutat, ha afirmat que les crítiques de l'oposició són una "maniobra dilatòria" per tal d'endarrerir l'aprovació del ROM. Monclús ha afegit que el nou ROM està basat en models d'altres ajuntaments de referència i que s'ha buscat allò més profitós per al millor funcionament del consistori.