Cercar en aquest blog

9/23/2016

Joan Pujol i Ivan Salvadó guanyen el XVII Premi d'Assaig Artur Bladé i Desumvila amb 'Muletes i llaguts. La tradició fluvial a Móra d'Ebre'

L'església vella de Ginestar, un edifici que data del segle XIII recentment restaurat, va acollir el 23 de setembre de 2016 l'acte de lliurament del XVII Premi d'Assaig Artur Bladé i Desumvila, dotat amb 2.200 euros i la publicació de l'estudi. L'obra guanyadora va ser 'Muletes i llaguts. La tradició fluvial a Móra d'Ebre', de Joan Pujol i Ivan Salvadó, tots dos veïns de Móra d'Ebre vinculats al Club Nàutic de la població. L'obra finalista va ser 'Amb la literatura sota el braç. Rutes literàries a partir de les obres de carmel Biarnés i Andreu Carranza', de Montserrat Ferrús Salvadó.

Segons l'organització del certamen, a càrrec del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), l'obra guanyadora significa "una aproximació a les embarcacions tradicionals de Móra d'Ebre, especialment les muletes i els llaguts". Un estudi que "contribuïx a la preservació i posada en valor d'un patrimoni col·lectiu que ha configurat la societat del territori". La publicació de l'obra premiada va ser presentada en el mateix acte de lliurament del premi. Es tracta d'un volum de 140 pàgines, amb abundant material fotogràfic, que constituïx el número 13 de la col·lecció d'estudis comarcals El Daliner, editada del CERE.

L'acte de lliurament del premi va ser presidit per l'alcaldessa de Ginestar, Concepció Pujol, acompanyada pel president del CERE, Joan Josep Duran; per la presidenta comarcal, Gemma Carim, i pel secretari d'Economia de la Generalitat, Lluís Salvadó. També es va comptar amb la presència d'Artur Bladé Font, fill de l'escriptor Artur Bladé i Desumvila, mort l'any 1995, que dóna nom al guardó.

Durant la cerimònia també van fer ús de la paraula Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, i l'arqueòleg Jaume Noguera, qui va pronunciar una petita xarrada sobre els valors patrimonials de la comarca de la Ribera d'Ebre.

L'acte va finalitzar amb interpretacions musicals per part de la Banda de Música La Ginesta, de Ginestar, i amb un sopar a peu dret.