Cercar en aquest blog

10/13/2016

10ª Verema de la Passió de Vilalba dels Arcs


Ara fa un decenni, un membre del Patronat de la Passió de Vilalba dels Arcs va somiar en elaborar un vi per poder beure durant les representacions de la passió Dijous i Dissabte Sant, concretament a l'escena de l'Últim Sopar. Després de presentar la idea a la resta dels membres de l'entitat, es va decidir contactar amb els cellers del poble per demanar-los ajuda en tot el procés i cercar informació sobre com elaboraben el vi els gal·lileus en temps de Jesús.


Els primers anys van servir a mode d'assaig i error durant l'elaboració del vi: a l'hora de la fermentació, maceració amb herbes aromàtiques, trasbalsos, emmagatzematge... fins a dia d'avui, 10 anys després, en que els enòlegs en tenen la mà trencada en el control de tots els processos de producció, totalment artesanal.


Avui dimecres dia 12 d'octubre, en el marc d'un dia de celebració per al Patronat pel fet d'arribar a la 10a Verema de la Passió, s'ha recollit el fruit d'on en sortirà el preuat Vi de la Passió que es podrà tastar durant la propera Setmana Santa.


Les vinyes conreades són de garnatxa blanca, varietat autòctona de la comarca, i tenen gairebé un centenar d'anys. Els membres del Patronat de la Passió, cistells en mà, han realitzat la verema amb falçons i, un cop recollit el fruit, l'han dipositat dintre una bullola per ser trepitjat pels nens i nenes. Finalment, aquest s'ha repartir en gerres de terrissa a les quals s'hi ha afegit herbes aromàtiques. Un cop assentat el most s'haurà d'esperar a que fermenti per afegir-hi la mel i una volta s'hagi transformat en vi passarà a resguardar-se a les àmfores a la Cripta de la Confraria de Nostra Senyora de Gràcia.


El Dissabte Sant, coincidint amb les representacions de la Passió, tindrà lloc el tradicional tast de vins i l'obertura de les àmfores en públic, per tastar, un any més, aquest preuat líquid elaborat de la mateixa manera que es feia en temps de Jesús. En aquest tast hi participen tots els cellers locals així com la Denoinació d'Origen Terra Alta, l'Escola de Capacitació Agrària de Gandesa i la Guia de Vins de Catalunya.