Cercar en aquest blog

11/21/2016

El Govern defensa les pesqueres catalanes de tonyina i emperador davant la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT)


DARP
El director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, en un moment de la reunió
El Govern català, mitjançant una delegació del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació encapçalada pel director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, ha defensat les pesqueres catalanes de tonyina i emperador a la 20a Reunió Especial de la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT), que ha tingut lloc entre el 14 i el 21 de novembre a Vilamoura (Portugal).
 
La defensa de les pesqueres catalanes s'ha fet des d'una perspectiva de sostenibilitat biològica, social i econòmica, en un any cabdal per al futur de la pesquera de l'emperador mediterrani.
 
Entre altres qüestions, l'ICCAT ha abordat enguany la gestió de l'emperador i la tonyina a la Mediterrània.
 
Pel que fa a la tonyina, les parts contractants de l'ICCAT han evitat reobrir enguany la discussió sobre el repartiment de quotes i han mantingut el pla inicial de dur a terme una revisió en profunditat de la gestió de la pesquera el novembre de 2018, coincidint amb la finalització del pla de recuperació actual i els resultats d'un nou estudi científic sobre l'estat de les poblacions de l'espècie. La informació disponible avui indica la recuperació de l'estoc de tonyina al Mediterrani, després d'haver estat al llindar del col·lapse fa menys de 10 anys.
 
El Govern de Catalunya sol·licitava que s'avancés a aquest any l'assignació d'una quota específica per a la flota costanera artesanal mediterrània, però les parts contractants han posposat novament donar una solució immediata a l'exclusió d'aquesta flota de la pesquera i han prioritzat enguany l'aprovació d'un increment extraordinari de la quota d'Algèria.
 
La quota d'emperador
 
Pel que fa a l'emperador, una espècie fortament sobreexplotada a la Mediterrània, l'ICCAT ha adoptat un pla de recuperació integral a 15 anys que inclou, per primera vegada en aquesta pesquera, la fixació d'un TAC (total admissible de captures), que ha estat establert en 10,500 t per a l'any 2017. Aquest TAC es reduirà en un 15% al llarg dels 5 anys següents. També s'han adoptat mesures de congelació de les flotes i diverses mesures tècniques i de control.
 
Un total de 13 vaixells catalans que practiquen la modalitat pesquera del palangre de superfície seran afectats directament per aquest nou pla. Aquesta flota va desembarcar l'any 2015 un total de 236 t d'emperador en ports catalans.
 
Les pròximes setmanes i mesos es discutiran les condicions específiques de la campanya de tonyina per a l'any vinent, i també la magnitud i els criteris de repartiment de les quotes d'emperador entre països i embarcacions, entre altres aspectes. El Govern de Catalunya treballarà en el marc d'aquestes negociacions per assegurar que es desenvolupen de la manera més favorable per al conjunt de la flota catalana.