Cercar en aquest blog

11/22/2016

La consellera Meritxell Serret lliura a la Fundació Arrels l'import recaptat durant la Mostra de Vins i Caves de Catalunya


Moment del lliurament dels diners recaptats a la Mostra de Vins
Moment del lliurament dels diners recaptats a la Mostra de Vins
 
 
La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, acompanyada del director gerent de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), Ramon Sentmartí, i del director de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Salvador Puig, ambdós organismes del DARP, ha lliurat, al director de la fundació sense ànim de lucre Arrels, Ferran Busquets, els diners recaptats durant la 36a Mostra de Vins i Caves de Catalunya mitjançant la venda de barrets solidaris.
 
En aquesta edició, entre els valors que la Mostra i el Departament d'Agricultura han pretès impulsar destaca la solidaritat en l'ajut a les persones sense sostre. Per aquest motiu, la Mostra va destinar barrets per a què els visitants els adquirissin mitjançant una aportació destinada a la Fundació Arrels, entitat dedicada a l'ajut a les persones sense sostre. Els 1.874 € recaptats amb aquesta iniciativa aniran destinats, íntegrament, a aquesta fundació.
 
La Mostra, repeteix per tercer any consecutiu aquest acte de solidaritat, atesa la bona acceptació rebuda en les passades edicions, en què la recaptació de la venda del barret per 1€ va anar destinada, íntegrament, a les entitats socials Diàlegs de Dona, per a la integració de les dones del Barri del Raval de Barcelona, i Vi per Vida, dedicada a l'ajut en la recerca i lluita contra el càncer
 
Fundació Arrels
 
Una persona no acaba al carrer d'un dia per l'altre, la seva situació es va deteriorant amb el temps. I tampoc no hi ha una única causa. Els motius són molts i variats: alguns depenen de la pròpia persona i altres tenen a veure amb la societat en què vivim.
 
L'experiència d'Arrels i el contacte diari amb les persones sense sostre ha construït des dels inicis, la manera d'atendre les persones i d'afrontar les causes que generen quedar-se sense llar.
 
Arrels té com a objectius atendre les persones sense llar que es troben en les fases més consolidades d'exclusió per a què tornin a ser el més autònomes possible, sensibilitzar la ciutadania sobre la realitat de les persones sense llar, denunciar situacions injustes, i aportar propostes que ajudin a transformar la realitat d'exclusió social; sempre treballant amb els valors que els mouen, com ara la voluntarietat, la personalització, el respecte, l'acompanyament, la dignitat, i l'autonomia personal.
Des de 1987 Arrels ha acompanyat més de 9.000 persones sense llar en el seu camí cap a l'autonomia, oferint allotjament, alimentació, i atenció social i sanitària. Per a realitzar aquesta tasca compten amb el suport de 47 persones contractades, prop de 400 persones voluntàries i 4.000 donants que fan possible dur a terme diferents programes d'actuació.
 
Naixement d'Arrels
 
El projecte d'Arrels va començar a gestar-se el 1986 de la mà d'una trentena de persones preocupades per la situació de les persones sense llar a Barcelona. En aquells moments gairebé no hi havia serveis enfocats a aquesta realitat. El grup va obrir un centre al Raval de Barcelona, amb una dutxa amb dipòsit i un petit rober, i poc a poc es va adonar que no havia d'esperar que les persones s'acostessin al centre, sinó que havien de sortir al carrer per a crear lligams i confiança. L'any 1991 ja existia el centre obert amb dutxes i consigna, els equips de carrer i de visita als hospitals, i el Refugi, un centre d'acollida nocturn.

Posteriorment, es van compra els terrenys on anys més tard es construiria la llar residencial Pere Barnés i, el 1994, es van traslladar al carrer Riereta, amb molt més espai per a oferir serveis a les persones que venien al centre obert.

De 1997 al 2001 van ser anys de creixement a Arrels. El projecte del Refugi es transforma en el Programa d'Accés a l'Habitatge i el 2001 comença l'activitat del taller pre-laboral La Troballa. L'any 1998 Arrels es constitueix com a fundació perquè fins aleshores funcionava sota la cobertura de la fundació Sant Pere Claver.
En els primers anys de la dècada del 2000, Arrels ofereix allotjament a 80 persones, entre pensions i mitja dotzena de pisos. Són anys de reconeixement públic: el Consell Municipal de Benestar Social de l'Ajuntament de Barcelona els atorga el segon premi als Mitjans de Comunicació en la modalitat d'Internet per la pàgina web l'any 2003, el 2004 l'Institut de Drets Humans els atorga el Premi Solidaritat, ie 2005 el Periódico de Catalunya reconeix la tasca d'Arrels amb el Premi Iniciativa Solidària. L'èxit més important, però, arriba el 2007 amb la inauguració de la Llar Pere Barnés, un equipament d'allotjament temporal per a persones sense llar, amb 30 places i 4 més per a situacions d'urgència.
 
Els últims anys d'història d'Arrels es caracteritzen perquè s'intensifica l'atenció a les persones sense llar, s'augmenta el nombre de places en pisos i habitacions de lloguer, i es treballa per a què l'estada de les persones en un habitatge sigui estable en el temps. En aquest context, es treballa per a donar encara més veu a les persones sense llar i fomentar la seva participació.